Великобритания разтърсва технологичния свят. Въвежда данък интернет?

Великобритания разтърсва технологичния свят. Въвежда данък интернет?

Великобритания разтърсва технологичния свят. Въвежда данък интернет?

Великобритания би могла да стане първата голяма световна икономика, която да обложи с данък интернет гигантите, предаде Франс прес. Това става на фона на продължаващите преговори на европейско и световно равнище за облагане с данък на американските интернет гиганти като Google, Apple, Facebook и Amazon, наричани Gafa - акроним на четирите най-големи технологични компании.

Строгият и деен министър на финансите на Великобритания Филип Хамънд няма особено навика да прави разки промени. Убеден консерватор, той обикновено подкрепя намаляването на данъците и винаги посреща с отворени обятия компаниите. В понеделник обаче Хамънд разбуни духовете, като обяви в края на речта си за бюджета в британския парламент "данък върху цифровите услуги".

"Едно международно споразумение е най-доброто решение в дългосрочен план. Напредъкът в това отношение е невероятно бавен и не можем да губим твърде много време в безкрайни дискусии. Ние ще въведем данък върху цифровите услуги в Обединеното кралство", обяви той под приветствените възгласи на депутатите.

Това ще бъде налог от 2 процента върху някои конкретни цифрови услуги: "търсачки, социални мрежи и магазините за онлайн пазаруване", според министерство на финансите. С този данък ще бъдат обложени само компании, които имат годишен оборот над 500 милиона британски лири (560 милиона евро). Ако този бъде въведен през април 2020 година, то той би могъл да носи около 400 милиона лири годишно до 2022 година.

Без изрично да се споменава, данъкът е насочен пряко към големите американски технологични компании като Google, Apple, Facebook и Amazon. Ниските данъци, които те плащат във Великобритания, редовно са обект на критика в пресата. Вчера в навечерието на Хелоуин в. "Сън" публикува фото монтаж, който представя шефът на Facebook Марк Зукърбърг като вампир. Изданието изразява задоволство, че в крайна сметка и на интернет гигантите "ще им бъде изсмукана кръвта".

Ръководители на европейски технологични компании като Spotify, Booking.com и Zalando вече изразиха "сериозно безпокойство" от намерението на ЕС да обложи с данък интернет гигантите.

Такава мярка би навредила на икономическия растеж и иновациите, на инвестициите и заетостта в цяла Европа, посочват ръководителите на 16 компании.

Според тях предлаганият данък "е замислен за много рентабилни големи компании, но ще има несъразмерен ефект за европейските компании, което ще доведе до несправедливо отношение"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ