Великобритания с рекорден бюджетен дефицит през април

Великобритания с рекорден бюджетен дефицит през април

Великобритания с рекорден бюджетен дефицит през април

Великобритания отчете рекорден бюджетен дефицит през април, след като правителството на премиера Борис Джонсън отпусна безпрецедентен спасителен пакет за подкрепа на икономиката, която бе разтърсена от пандемията от коронавирус, предаде Блумбърг.

През април страната е регистрирала бюджетен дефицит от 62,1 млрд. паунда (76 млрд. долара), което е най-високото равнище на показателя от 1993 г., когато започва да се води статистиката. Тази сума се равнява на целият дефицит за предходната фискална година и е близо 3 пъти по-голяма от предходния рекорд. Дори по време на световната финансова криза показателят не е надминавал нивото от 22 млрд. паунда.

Този резултат отразява цената на мерките за стимулиране на икономиката, представени от финансовия министър Риши Сунак, като в това число влиза и изплащането на заплатите на 8 млн. служители, принудени да си пуснат неплатен отпуск, социалните помощи и намалелите данъчни приходи заради спада на БВП. Сумата може да стане още по голяма в зависимост от продължителността на ограничителните мерки в страната.

Пандемията е нанесла тежък удар и върху продажбите на дребно, които са се свили с близо една пета през април.

На фона на тези резултати зам.-гуверньорът на Английската централна банка Дейв Рамсден заяви, че е отворен към идеята за сваляне лихвените проценти до отрицателни нива.

През април правителствените разходи са скочили с 57% спрямо същия месец на миналата година. Същевременно с това приходите към хазната са паднали с 27%. Нетният дълг, в който влизат програмите на АЦБ за подкрепа на икономиката, е скочил до 98% от БВП, което е най-високото му ниво от 1963 г. насам.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ