Венецуела въвежда пазарни цени на бензина

Венецуела въвежда пазарни цени на бензина

Венецуела въвежда пазарни цени на бензина

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви късно снощи, че бензинът в страната, който е сред най-евтините в света, скоро ще се продава по пазарна стойност, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

По думите на Мадуро новата система се въвежда с цел борба с мащабната контрабанда. Държавният глава иска да спре незаконното изнасяне на субсидирани венецуелски горива в Колумбия и други съседни страни, което според него струва на Венецуела около 18 милиарда долара, предаде БТА.

Това е част от плана на Мадуро за реформиране на сриващата се венецуелска икономика, която се очаква тази година да отчете инфлация от 1 милион процента.

Напълването на резервора в социалистическата страна към момента струва по-малко от 1 американски цент.

Венецуелците все пак ще могат да разчитат на помощ от държавата. При зареждане, те ще могат да купуват субсидиран бензин при показване на лична карта, издадена от правителството. Мадуро не съобщи повече подробности за планираните промени.

Мнозина опозиционно настроени венецуелци отказват личните карти, припомня АП.

Венецуела планира на 20 август да деноминира валутата си, като премахне от купюрите пет нули и обвърже новата валута, суверенен боливар, към националната криптовалута петро, допълва ТАСС. Стойността на петрото е приравнена на стойността на един барел венецуелски петрол.

През последните години южноамериканската страна се бори с тежка социална и икономическа криза, придружена от хиперинфлация, девалвация на националната валута и дефицит на стоки от първа необходимост и лекарства. Тежката ситуация принуждава много венецуелци да емигрират. По данни на Колумбия за последната година и половина на нейна територия са влезли над един милион души от Венецуела.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ