Японка съди правителството на страната заради принудителна стерилизация

Японка съди правителството на страната заради принудителна стерилизация

Японка съди правителството на страната заради принудителна стерилизация

Японка, която принудително е била стерилизирана на 15-годишна възраст заради психически увреждания, е първата от хиляди жертви на закона за евгенетиката в страната от времето на Втората световна война, която съди японското правителството.

Жената, която е на 60-годишна възраст, търси компенсации в размер на 11 млн. йени(около 100 хил. долара), като обвинява държавата, че е нарушила човешките и права и не е предоставила подкрепа след процедурата.

Ищцата е една от 16 000 души, които са били стерилизирани без тяхното съгласие според закон за евгенетика, който е бил в сила до 1996 г.

Представител на японското министерство на здравеопазването заяви, че правителството е готово да говори с лица, които имат нужда от помощ, но поясни, че няма намерение да осигурява подкрепа за всички жертви.

Въведена през 1948 г., програмата за евегенетика разрешава стерилизацията на хора с психически увреждания и наследствени заболявания, без да се иска тяхното съгласие, за да се „предотврати раждането на негодни потомци и да се защити живота и здравето на майката“.

Подобни мерки е имало и в Германия и Швеция, но двете страни се извиниха на жертвите и им изплатиха компенсации.

Искът на японката, който е подаден в съд в северния град Сендай, ще отвори за пореден път тъмната страница от японската история по време на и след Втората световна война.

През 50-те години на миналия век японската държава задържа хиляди пациенти с проказа и ги принуждава да живеят в санаториуми в планините или на отдалечени острови. Много от тези хора са били стерилизирани или принудени да направят аборт.

През 2016 г. Комитет на ООН за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените препоръча на Япония да приеме „конкретни мерки, насочени към оказването на помощ на всички жертви на принудителна стерилизация, които трябва да получат компенсации и рехабилитационни услуги."

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ