Южна Корея тества първата си космическа товарна ракета

Южна Корея тества първата си космическа товарна ракета

Южна Корея тества първата си космическа товарна ракета

Първата космическа товарна ракета на Южна Корея, бе изстреляна днес за тестови полет – голям скок за амбициите на страната, макар че апаратът не успя да изпрати фиктивен сателит в орбита, както бе планирано.

Тристепенната KSLV-II Nuri, украсена с националния флаг, се издигна от площадката в космическия център „Наро“ в 17:00 ч. местно време, предаде „Ройтерс“.

Тя е проектирана да извежда 1.5-тонни полезни товари в орбита над Земята, като част от усилията на Южна Корея да изстрелва спътници за наблюдение, навигация и комуникации, както и лунни сонди.

Президентът Мун Дже-Ин, който наблюдаваше теста, каза, че ракетата не е успяла да постави пренесения фиктивен сателит в Космоса. „За съжаление, не постигнахме напълно целта си“, каза той. По думите му проектът ще продължи да се развива въпреки незавършената днес мисия. „Корейската космическа ера наближава“, допълни Мун Дже-ин.

Трите степени на ракетата се задвижват от ускорители с течно гориво, изградени от филиал на южнокорейския конгломерат Hanwha. От Корейския институт за космически изследвания искат да проведат още пет изстрелвания, преди ракетата да бъде пусната в редовна експлоатация. Следващият е планиран за 19 май догодина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ