Заев обяви кога българите ще бъдат включени в Конституцията на Северна Македония

Заев обяви кога българите ще бъдат включени в Конституцията на Северна Македония

Заев обяви кога българите ще бъдат включени в Конституцията на Северна Македония

Българите, хърватите, торбешите, египтяните, австрийците, румънците може да бъдат включени в Конституцията в бъдеще. Правителството на Република Северна Македония планира да отвори Конституцията преди влизането в ЕС, не преди преброяването, но има много години дотогава. Това заяви премиерът на страната Зоран Заев, след като външният министър Буяр Османи каза, че ако е необходимо, ще се промени и Конституцията, за да бъдат включени и българите в нейния преамбюл, съобщават македонските сайтове "Фактор" и "Сакам да кажам".

Премиерът посочи като пример Хърватия, която включила по-малките общности в Конституцията си, преди да влезе в ЕС. "Ние сме отворено общество, европейска страна и ще следваме примера на европейските страни", каза Заев, цитиран от БТА.

В преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония са споменати "македонският народ, както и гражданите, които живеят в нейните граници, които са част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, бошнячкия народ и другите". За промяна на Конституцията обаче е необходимо мнозинство от две трети в парламента.

В интервю за сръбската телевизия Ен 1 Заев изрази увереност, че Балканите вече не са буре с барут, а са европейски Балкани, където се строят мостове на сътрудничество и се намират решения чрез диалог и разговор. Той посочва, че не е добре Косово и Албания да се обединят, но общото бъдеще на всички страни в региона е в ЕС.

На въпроса за автокефалност на Македонската православна църква /МПЦ/ и може ли това да повлияе на отношенията със Сърбия Заев потвърди, че е поискал от Вселенския патриарх независимост на МПЦ.

Заев каза още, че македонският народ изпитва голямо уважение към съседните страни и тяхното ръководство, допълва сръбският вестник "Новости". "Сръбският и македонският народ винаги са били големи приятели и братя, повечето са православни християни, имаме отлично сътрудничество. В миналото имахме някои драми, които станаха при промяната на властта през 2017 г., защото в нашата страна течеше процес на масово подслушване на хора", каза Заев. Той добави, че веднага щом е поел премиерския пост, е решил проблема със /сръбския президент Александър/ Вучич и оттогава имат сътрудничество, което постоянно се развива.

Заев добави и че преди няколко месеца в Република Северна Македония са взели решение отново да върнат сръбския език като избираем предмет от трети до шести клас и изрази готовност да направи това и в горните класове.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ