Защо Джана Нанини обяви, че ще се кандидатира за президент

Защо Джана Нанини обяви, че ще се кандидатира за президент

В първите дни на новата година политици и шоузвезди в Италия засипаха сънародниците си с клипове с пожелания или пък с обявяване на намеренията си за предстоящите 12 месеца. Италианската рокаджийка Джана Нанини не остана по-назад. Преди броени дни тя публикува в социалните мрежи изключително кратко видеоклипче с пределно ясно послание, което породи доста въпроси и размисли. Във видео, заснето, докато шофира колата си, Джана Нанини заяви със специфичния си дрезгав глас, че се кандидатира за президент на Италия. Моментът за това кратко, но ясно съобщение, беше избран много на време. Точно в същия ден италианският парламент насрочи дата, на която ще започне процедурата по избор на нов държавен глава. Тя ще стартира на 24 януари. Може да продължи няколко дни, но не бива да се проточва. Мандатът на настоящия президент Серджо Матарела изтича официално на 3 февруари и на тази дата Италия трябва да има нов държавен глава.

По принцип избирането на президент в Италия става по непряк начин. Процедурата е по-скоро комплексна. Изборът се прави от членовете на Камарата на депутатите и от членовете на Сената. Към тях се добавят и представители на италианските области. Така де факто италианският президент е избиран от около 1000 души - така наречените висши електори. Те гласуват тайно, което в миналото породи доста изненади, тъй като при тайния вот някои от висшите електори се изкушават да не спазват партийната дисциплина и да подкрепят кандидат на конкурентна партия. Гласуването може да продължи в четири тура. В първите три се изисква мнозинство от две трети от висшите електори. В четвъртия е нужно обикновено мнозинство.

Така че Джана Нанини на шега или напълно сериозно твърди, че иска да се подложи на тази комплексна процедура. Веднага след като тя обяви намерението си, феновете, а и критиците й се запитаха ако случайно тя бъде избрана, което е малко вероятно, как би съчетала тя първите месеци на президентството си с амбициозните си музикални планове за тази година. Заради коронавирусната пандемия Нанини отмени планираното си турне в Италия през миналата година и го насрочи за тази. Очаква се то да стартира на 1 март от Генуа и да приключи на 14 май в Милано. По време на него Нанини ще обиколи всички по-известни музикални сцени из Италия. Но това са и месеците, в които новоизбраният президент ще трябва да направи първи стъпки за утвърждаването си както на националната, така и на международната сцена. Да обикаляш на турне в страната и да се утвърждаваш като президент, това си е определено нереалистичен план в случая с Нанини. Още повече, че нейната музикална кариера точно се рестартира с ново парче. Преди няколко дни се появи нов сингъл на Нанини - "Diamante", в който участва и нейният колега, музикантът, композитор и текстописец Франческо Де Грегори, известен в Италия като Принца на певците. Песента е всъщност нова версия на прочутата в Италия песен на Де Грегори.

Така че както изглежда Нанини планира да е доста заета на музикалния фронт, за да има време за каквато и да е политическа или висша държавническа кариера. Освен това Нанини като фигура от шоубизнеса в Италия е доста полемична. Тя е завършила философия, което е подходящо образование за професията на президент. Родена е през 1954 г., което значи, че тя е на почти 70 години, тоест на подходяща възраст за италиански държавен глава. По принцип в Италия всеки над 50 години, който е италиански гражданин, може да се кандидатира за поста, но общо взето предпочитанията падат винаги върху по-възрастните кандидати.

В професионален план Нанини има 30 албума. Като млада е била екоактивистка и участничка в протестите срещу ядрените опити. През 2010 г. поражда полемика, когато оповестява, че на 56 години ще става майка. И докато тя позира смело с разголен наедрял от бременността корем, в Италия се разгарят дебати дали жени на такава възраст трябва да раждат, не е ли по-добре децата да имат млади майки, които, бидейки по-близки възрастово до тях, ще разбират по-добре проблемите им, отколкото жените, решили да раждат в по-зряла възраст, при които има риск детето по-рано да остане без майка. Нанини тотално игнорира тези дебати и роди красиво момиченце - Пенелопе.
През 2017 г. Нанини отново шокира сънародниците си, като публично разкри в автобиографията си, че живее с партньорка, с която има сключен граждански съюз. Този ЛГБТ бекграунд в консервативната Италия не е много подходящ за президент, но в 21-и век редица страни вече гласуват доверие на ЛГБТ кандидати за водещи позиции, като например премиерите на Сърбия и на Люксембург Ана Бърнабич и Ксавие Бетел, или бившия премиер на Ирландия Лио Варадкар. Бекграундът в шоубизнеса на Нанини също не може да е уважителна пречка пред кандидатурата й. Достатъчно е да се сетим за Роналд Рейгън или за Володимир Зеленски, за да констатираме, че шоубизнесът може да бъде и трамплин към политиката.

Казусът с кандидатурата на Нанини за президент на Италия, било то действителна или шегаджийска кандидатура, поражда обаче друг въпрос. И може би и точно за това Нанини обяви, че се кандидатира за президент. Италия не е имала досега нито жена президент, нито жена премиер. И по този показател тя изостава в света, където сега има доста жени лидерки. В Германия доскоро заради 16-те години на власт на Ангела Меркел цяло едно поколение смяташе, че канцлерският пост е специално предназначен за жена. Във Финландия, Дания, Сърбия, Естония, Литва жени са премиери. Швеция също неотдавна направи голяма крачка и избра жена за премиер за първи път, откакто бе учреден премиерският пост в страната, тоест за първи път от над 100 години. В далечната Нова Зеландия също има жена за премиер. В Словакия, Грузия, Молдова, Гърция жени са президенти. В Молдова освен жена президент има и жена премиер. В САЩ жена е вицепрезидент за първи път в историята на страната. В екзотичния Тайван на президентка е поверена задачата да се бори с китайската настъпателност. Косово, което отскоро е независима държава, избра жена за президент. Даже в славещия се с престъпността си и бедността си Хондурас неотдавна жена бе избрана за президент. В предизборната кампания за президентските избори на Франция кандидатките за поста от нежния пол са засега три, като се очаква да се включи и четвърта жена. И на този фон Италия сякаш изостава.

За нуждата от жена на висш управленчески пост се заговори още в началото на миналата година, когато Италия беше в поредната правителствена криза и търсеше спешно нов премиер. Именно тогава се спомена, че този пост може да бъде поверен на жена. Дори се говореше конкретно за Марта Картабия, уважаван юрист и преподавател по конституционно право, член на Конституционния съд на Италия от 2011 г., после негов заместник-председател в периода 2014-2019 г., а накрая и негов председател макар и за кратко, от 2019 до 2020 г., като това беше първият път в историята му, в която начело му е жена. Но във време на криза миналата година италианците доказаха, че мислят отново стереотипно и в крайна сметка заложиха на мъж за премиер - Марио Драги, който пък избра Картабия за министър на правосъдието в коалиционния си кабинет. Сега името на Картабия отново започна да се споменава за евентуален кандидат за президент. Но само споменаване не е достатъчно.
Доскоро италианският мегаполис Рим имаше за свой ръководител жена - Вирджиния Раджи, младата представителка на антисистемното Движение 5 звезди. Тя дойде начело на италианската столица през 2016 г. с амбициозни намерения да сложи край на неефективното управление на традиционните партии, да се справи със задръстванията по улиците, с хаотичния и натоварен трафик, с традиционната криза с боклука и с мръсотията, а също и с престъпността. Но след пет години Раджи така и не успя да реализира намеренията си, осуетени отчасти от коронакризата, разразила се през 2020 г. и блокирала много амбициозни планове в Италия и по света. След пет години на власт, през октомври миналата година гласоподавателите в Рим отново показаха, че във време на криза, предпочитат да залагат на стереотипното и да не гласуват доверие на антисистемното и пак избраха мъж от традиционна партия за кмет на града - Роберто Гуалтиери от левоцентристката Демократическа партия.

Така че сега, когато идва моментът за нов ключов вот в Италия, отново се надигнаха гласовете за избиране на жена за президент. И може би кандидатурата на Джана Нанини подчертава точно това, че може би е настъпил моментът Италия да има президентка. Всъщност Нанини обяви кандидатурата си в деня, в който водещи италиански фигури от нежния пол също призоваха открито, че е време Италия да има жена за президент. Призивът бе отправен съвместно от телевизионната водеща и актриса Лучана Литицето, певицата Фиорела Маноя, писателката Дачия Мараини, родената в Унгария, но живееща в Италия писателка Едит Брук, режисьорката Лиляна Кавани, писателката и драматург Микела Мурджа, романистката и поетеса Силвия Авалоне, писателката Мелания Мацуко, писателката Лия Леви, театралната режисьорка Андре Рут Шама, журналистката и анализатор Мирела Сери, романистката Стефания Аучи, актрисата, писателка, режисьорка, водеща и анализаторка на социалния живот Сабина Гуцанти и телевизионната водеща и писателка Серена Дандини. В съвместния си призив тези авторитетни жени подчертаха, че сега в света се говори за демокрация на половете, но от тази гледна точка Италия е една доста незавършена демокрация. Те припомниха, че в Италия има много жени, които с дипломите си, титлите си, заслугите си, опита си и вътрешното си равновесие, могат много добре да представят цялата нация на най-висше ниво. Те не изброяваха имената на жени, които биха били подходящи за избиране на президентския пост, но припомниха, че има много жени в Италия, които са спечелили уважение, доверие и възхищение на възложените им обществени постове и които имат харизмата, компетенциите и авторитета, за да представляват Италия като президент, така че не може да има никакви разумни аргументи за отлагане на избирането на жена на президентския пост.

Но дали призивът на тези авторитетни жени и кандидатурата на Джана Нанини ще накарат висшите италиански електори да изберат жена за държавен глава? Засега като потенциални кандидати за президенти се споменават имената на премиера Марио Драги, на бившия премиер, забъркания в скандали и съдебни проблеми Силвио Берлускони, на бившия премиер Романо Проди, на изтъкнатия политик и бивш премиер Джулиано Амато, на настоящия еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони. Подочува се и името на някоя й друга жена, както в случая с Марта Картабия, но се създава впечатлението, че това се прави от кумова срама и че за сериозни кандидати се възприемат само мъжете, дори и да са със скандален бекграунд като Берлускони.

Източник: БТА
 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ