Земетресение разлюля Румъния, усетено е и у нас

Земетресение разлюля Румъния, усетено е и у нас

Земетресение разлюля Румъния, усетено е и у нас

Земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер е регистрирано тази нощ в 3.38 ч. местно и българско време в румънския окръг Бузеу, сеизмична зона Вранча, съобщи Националният институт за физика на земята. Земетресението беше усетено и в София, предаде агенция БГНЕС.

Трусът е бил на дълбочина 151 км. Той е усетен и в Букурещ, където полилеите в домовете на хората се разлюляли, а някои мебели са се разместили. Няма данни за жертви и разрушения.

Румънските медии съобщават за вторичен трус със сила 3,1 по скалата на Рихтер.

По-рано както румънският институт, така и Европейският център за сеизмология съобщиха, че магнитудът е 5,7 с епицентър в окръг Ковасна на дълбочина 200 км. Земетресението е почувствано и в съседните държави – България, Молдова и Украйна.

Румъния е страна с повишена сеизмична активност.

Земни трусове се регистрират постоянно. Най-силното земетресение през тази година беше усетено на 14 март отново в окръг Вранча на дълбочина 139 км. Неговата сила бе 4,6 по скалата на Рихтер. За последните 27 години най-силните земетресения са били на 30 и 31 май 1990 г. – с магнитуд 6,9 и 6,4 съответно.

Преди две седмици в Румъния се проведоха 5 дневни национални учения „Земетресение-2018“.

Тяхната цел беше да проверят готовността за реакция на държавната администрация на стихийните бедствия. В сценария ставаше дума за земетресение с магнитуд 7,5, което е последвано от вторичен трус с магнитуд 5,8.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ