12 неща, които хората преценяват за секунди при първа среща с вас

12 неща, които хората преценяват за секунди при първа среща с вас

В моменти на среща хората преценяват всякакви неща за вас, от статус до интелигентност до съвестност. Кариерните експерти казват, че са необходими само три секунди, за да може някой да прецени дали ви харесва и иска да прави бизнес с вас. За щастие, имате известен контрол върху начина, по който другите ви виждат. Например, носенето на хубави дрехи и гледането на партньора ви в очите по време на разговор като цяло ще създаде по-положително впечатление. Но дали изглеждате агресивен? Това до голяма степен се определя от вашата структура на лицето. Тогава как ще разберете какви сигнали изпращате на отсрещната страна? Понякога предположенията на първа среща могат да са точни, друг път  - не. Вижте 12 неща, които хората могат да предположат за вас само за няколко секунди след първото ръкостискане.

1. Доколко сте надеждни

Хората могат да решат до каква степен сте надежден само за една десета от секундата. Изследователите от университета в Принстън откриха това, като дадоха на една група от 245 университетски студенти 100 милисекунди да оценят привлекателността, компетентността, привлекателността, агресивността и надеждността на лицата на актьори. Резултатите показват, че рейтингите на надеждност са силно сходни между двете групи - дори по-сходни от оценките на привлекателността, подсказвайки че можем да разберем почти моментално дали можем да се доверим на някого.

2. Какво е вашето социално и икономическо състояние

Малко холандско проучване установява, че хората, които носят дрехи с марка „Lacoste“ и „Tommy Hilfiger“, се възприемат с по-висок статус и по-богати от хората, носещи недизайнерски дрехи, когато се приближават до 80 купувачи в мола.

„Възприятията не се различават по нито едно от другите измерения, които биха могли да повлияят на резултата от социалните взаимодействия. Нямаше разлики във възприеманата привлекателност, доброта и надеждност. Просто статус и богатство“, пишат авторите.

3. Колко сте умни

Изследване от 2007 г., ръководено от Нора А. Мърфи, професор в университета Лойола Мериманд установи, че гледането на партньора ви за разговор в очите може да помогне да насърчите хората да ви виждат като по-интелигентни. За проучването 182 студенти бяха помолени да обсъдят определена тема по двойки в продължение на пет минути. След това партньорите се оценяваха взаимно по това колко умни изглеждат. Резултатите показват, че хората се възприемат като по-интелигентни, когато гледат партньора си, докато говорят. Оказва се, че носенето на дебели очила и изразителното говорене също можело да помогне.

4. Смятате ли се за доминиращи хора

Плешивият не е просто красив, а мощен. В малък експеримент от Университета на Пенсилвания, подградителите разгледаха 25 снимки на мъже, някои с обръснати глави, а други с пълни глави коса. Учениците оцениха мъжете с обръснати глави като по-доминиращи.

Два по-големи последващи експеримента с 344 и 552 възрастни, съответно дадоха сходни резултати. Участниците са склонни да оценяват плешиви мъже - онези, на които косата им е била извадена цифрово, или такива с обръснати глави - като по-доминиращи.

5. Обличате ли се елегантно

Британско-турско проучване на 274 души ги накара да разгледат безлични снимки на мъже сравнени с костюмари за пет секунди. Те са склонни да оценят момчетата в костюми като по-успешни.

„Според доказателствата на това проучване изглежда, че мъжете могат да бъдат посъветвани да си купят дрехи, които са добре пригодени, тъй като това може да подобри позитивно имиджа, който те съобщават на другите“, пишат авторите.6. Хората преценяват състоянието ви и вашия потенциал за печалба

В малко проучване от 2011 г. на студенти от колежа, на което са показани снимки на мъжки модел, облечен в бизнес или ежедневно облекло и след това зададени въпроси за това как той ще се представи на различни задачи, участниците са склонни да прогнозират, че по-добре облечените мъже ще печелят повече пари и ще бъдат повишени по-рано.

7. Как се движите

Хората не просто четат кой сте от външния си вид: те гледат и начина, по който се движите. В малко проучване на група студенти бяха показани видеоклипове на други студенти, които ходят - някои с по-свободни походки, други с по-стегнати крачки.

Само няколко стъпки бяха необходими, за да дадат на зрителите усещане за личността на другия човек. Те са склонни да приравняват по-свободните походи с екстроверсия и авантюристичност, докато възприемат по-стегнатата походка като по-невротична. Интересното е, че участниците по принцип грешат в своите предположения.

8. Агресивна личност ли сте

Понякога първите впечатления могат да бъдат напълно погрешни - друг път те могат да бъдат правилни. Малък канадски експеримент на жени на студенти установи, че те са в състояние точно да преценят колко агресивни са 37 различни мъже, след като са гледали снимка на техните лица в продължение на 39 милисекунди.

Изследователите открили връзка между мъжете с по-големи съотношения на ширина на лицето до височина (независимо от изражението им). Според тях гневните изрази включват понижаване на челото и повдигане на горната устна, което увеличава това съотношение.

9. Религиозни ли сте

Едно проучване, ръководено от Лаура П. Нейман от Калифорнийския университет в Бъркли, открива, че 123 магистрати могат с точност да оценят религиозността на 113 души, просто като разгледат снимките на тези хора в цял свят. Те бяха оценявани и от трима души, които ги познаваха добре, като на тях им е даден въпросник, който да попълнят. Резултатите - онези, които изглеждали усмихнати, енергични, спокойни и спретнати, били оценени като по-религиозни, и всъщност се оказали такива.

10. Смятате ли себе си за екстроверт

Това сочат резултатите на едно малко проучване, ръководено от немски изследователи, в което хората разглеждали снимки на стотици лица и оценявали снимките на хората по различни черти на личността. Според изследователите екстровертите обикновено показвали по-весели изрази на фотографиите, така че те лесно се забелязвали.

„Много хора се опитват да изразят положителни емоции чрез усмивка, особено когато са заснети, но интровертите изглежда правят това по-рядко и не толкова умело, колкото екстровертите“, обясняват авторите на изследването.

11. Имате ли лидерски качества

Изследователите помолиха студентите да прегледат лицата на близо 100 управляващи партньори в най-добрите адвокатски кантори и да ги оценят по различни черти на личността, включително доминиране, зрялост на лицето, привлекателност и надеждност.

Изследователите комбинираха оценките на партньорите за доминантност и зрялост на лицето, за да създадат единна оценка за „мощност“, и комбинираха своите оценки за харесване и надеждност, за да създадат единичен резултат „лидерство“. Хората, които постигнаха по-висок резултат, обикновено управляваха фирми, които бяха по-печеливши. Същите констатации се оказаха валидни, когато участниците разгледаха снимки от ежегодния колеж на 73 от управляващите партньори, някои от които бяха направени половин век по-рано.

12. Искат ли да станете приятели

Химията на приятелството, създадена от изследователи на документ от 2015 г., публикуван в Journal of Social Science, се определя като първоначална връзка между приятели.

Тези, които са приятни или приятелски настроени, отворен за опит и добросъвестните или трудолюбиви и организирани са по-склонни да изживеят химията на приятелството, решиха изследователите.

Но ако искате да сключите трайно приятелство, това ще ви отнеме повече от добро първо впечатление. Отнема около 40 до 60 часа, за да се формира непринудено приятелство, 80 до 100 часа, за да бъдете надградени до приятел и около 200 часа, за да станете добри приятели, твърдят авторите на друго проучване.

Източник: Business Insider

Редактор: Нели Тодорова

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ