Ако колегата ви е стресиран

Ако колегата ви е стресиран

Ваш колега е стресиран и вие го подканвате да се успокои. Грешка! Така усилвате ефекта от стреса. Това е парадокс, който си заслужава да бъде анализиран, за да избегнем конфузиите.

Рефлексът е съвсем естествен. Какъвто и да е контекстът,  когато някой покаже признаци на стрес, повече или по-малко ясни, сме изкушени да реагираме със състрадание, внимание и нещо от сорта „успокой се“ или „дай си почивка“. Това инстинктивно поведение на практика е точно обратното на това, което трябва да кажем и направим.

Да релаксирате по команда, защото някой ви е казал, е психологически невъзможно, понеже ако стресът ви вече си личи, значи той е получил власт над тялото ви, обяснява пред „Уол стрийт джърнъл“ психоложката Уенди Мендес от Калифорнийския университет.

Ето и една реална ситуация от професионалния живот на консултантка, постоянно претоварена с работа: веднъж нейният шеф я окуражил да се откъсне за малко от работата, преди да добави „няма нужда да бъдете перфектна“.

Освен че е досадно, поведението на шефа казвало и друго – че няма никаква представа от свръхнатовареността на работата на служителката си и от стреса, на който е подложена всекидневно.

Продължението на този епизод е, че служителката напуснала година по-късно след няколко неуспешни опита да привлече вниманието към проблемите в управлението на компанията, на които и тя била жертва.

В професионалната среда е най-важно да знаем, че няма „адепти“ на стреса и за радост никой не се стресира по желание. Стресът е неконтролируема реакция към една или повече заплахи, които човек среща през деня.

„Когато съветваме някого да се успокои или да се отпусне, все едно му казваме, че не може да контролира емоциите си. И това е непоносимо“, отбелязва психоложката Амели Удри. И още по-лошо, подчертаваме, че неговото стресово състояние е видимо и отразяваме като огледало  този стрес. В резюме нашият съвет звучи като „усещам, че си изнервен“, а стресираният колега го разбира като „не си добре и ти това ти личи“ – силно негативен сигнал.

„Ако тялото реагира много бързо на стреса, връщането към състояние на спокойствие може да отнеме 20-30 минути“, казва Уенди Мендес. Има ли подходяща реакция към стресирания колега? Да, като изключите напълно всякаква негативна обратна връзка и всякакво състрадание. Като внимавате са не показвате превъзходство и тонът ви да не звучи като арогантно наставничество.

„Оставете стресирания човек да говори и го подканете сам да управлява ситуацията, без да звучите поучително“, поръчва  и Амели Удри. С други думи, заемете неутрална и уравновесена позиция - нито твърде състрадателна, нито покровителствена. И преди всичко – не го правете публично, за да не накарате човека да се чувства унижен, съветва психоложката.

Ключови думи