Какво да правим с шеф, който ни стресира

Какво да правим с шеф, който ни стресира

Потите ли, когато шефът се приближи до вас? В живота в офиса отношенията с началниците често не са лесни. Но са неизбежни, ако трябва да говорите с тях за плановете си, отпуската, заплатата или просто да попитате нещо… Ето няколко съвета на „Мадам Фигаро“ как да избегнете стреса и да водите спокоен и конструктивен диалог с шефа.

Шефът ме стресира, слушам го

Обърнете внимание на добрите и лошите жестове. Изберете момент, когато сте спокоен… и когато шефът също е спокоен. Ако е на телефона, с друг колега или пък седи намръщен пред компютъра, отложете разговора. Когато почукате на вратата му, обърнете внимание на поведението му. Ако накланя главата си наляво, началникът е на ваша разположение. Обратното, ако кима надясно, значи мисли за нещо друго и трудно ще чуе какво искате от него. И накрая: ако се почесва разсеяно по носа, не се извинявайте, че му отнемате от времето, а просто помолете за няколко минути внимание.

Моят шеф ме стресира, говоря му

Напрегнати ли са отношенията ви с шефа? Пазете се от бърнаут. Поддържането на добра работна атмосфера се иска добро разбирателство с началството. Ако те ви стресират, опитайте да приложите превантивна тактика и практика. Определете всички точки, които искате да обсъдите: конструираният разговор е ясен разговор. Ако се налага, репетирайте пред огледалото преди това. А преди да се насочите към шефа, направете упражнение за релакс: подишайте дълбоко няколко минути. Внимавайте да не покажете несигурност при разговора... Изразявайте се без бързане, но и без заобиколки, като дишате спокойно и не бягате с поглед встрани.

Моят шеф ме стресира, предпазвам се

Трябва да се адаптирате и уменията за това намаляват стреса. Но за да се запази смисълът от работата ви, трябва да получите внимание към вашето мнение. Ако шефът ми стресира, не позволявайте това да ви дестабилизира. Има метод, с който можете да постигнете чудеса: повтаряйте си, че вашата работа е ценна и че имате право да кажете „не“. Ако не сте съгласни, подгответе внимателно аргументите си. Каквото и да се случи, не се колебайте никога да поискате разяснение и да задавате въпроси. Добрият шеф ще приеме с уважение вашата искреност и стресът ви лека полека ще се стопи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ