Можем ли да променим навиците си?

Можем ли да променим навиците си?

Казват, че навикът е втора природа. И както са ни нужни 20 и повече години, за да изградим зрялата си личност, така развиваме навици, които ще останат с нас за цял живот. За жалост голяма част от тях не са нито полезни, нито здравословни. Някои дори вредят дългосрочно на живота и връзките ни с хората. Какво можем да направим по въпроса?

Представяме ви позицията на психолога д-р Джон Грохол, изложена в статия за PsychCentral.

Един навик не се променя нито бързо, нито лесно. Ако нещо е учено в продължение на повече от 20 години, вероятно ще изисква също така значително (ако не и същото) количество време това нещо да бъде „отучено“. Изглежда по-трудно, отколкото е, защото е процес, а не нещо, с което просто да се събудиш един ден и да си кажеш „Днес ще правя всичко по съвсем различен начин!“

Става ли по-трудно с годините?

И да, и не. Да, в смисъл, че промените като цяло се случват по-трудно в по-късна възраст, защото животът ни става по-удобен и по-познат. А какво представлява този живот, ако не сбор от нашите начини на поведение, мисли и чувства, на всички неща, които сме научили и вградили в себе си през годините?

Не мисля, че за по-възрастните е по-трудно – смятам, че е доста трудно за хората на всяка възраст да променят навиците си. Хората просто свикват с познатото, защото в него намират комфорт. За повечето хора да се откажат от познатото в полза на непознатото е страшно и трудно. Хората отбягват страха и страшните ситуации и това е причината повечето хора да не обичат промените и да не се справят добре с тях, когато ги срещнат в живота си.

Какво можем да променим?

Най-лесните за промяна неща са най-дребните и най-простите, които значат най-малко за един човек. Например за един това може да е да добавя по чаша портокалов сок към закуската си или да излиза на разходка поне три пъти седмично (в сравнение с нито веднъж). За други може да бъде да четат поне по две новинарски статии от начало до край. Истинският ключ към промяната на навиците не е да сменим съществуващите рутинни дейности с други, които да не се променят никога повече, а по-скоро да си поставяме предизвикателства всеки ден – или поне веднъж седмично – като опитваме нещо ново и малко по-различно.

Пълния текст прочетете на страницата на Obekti.bg.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ