Подложете се на финансова терапия и управлявайте по-мъдро парите си

Подложете се на финансова терапия и управлявайте по-мъдро парите си

Подложете се на финансова терапия и управлявайте по-мъдро парите си

Финансовата терапия не е само за хора, които се борят с парите - тя е за всеки, който иска да разбере как мислите им влияят върху банковата им сметка. Освен че ви помагат да управлявате бюджета си, да инвестирате парите си и да намалите финансовия риск в живота си, някои финансови съветници фокусират работата си върху това да помагат на клиентите си да развият по-здравословно мислене около парите, така че да могат да посрещнат своите финансови цели и живейте по-балансиран живот.

Финансовият съветник Дейв Лоуъл от Юта нарича тази стратегия „финансова терапия” и казва, че това е помогнало на много от клиентите му да получат контрол над някои области от живота си, в които някога са се чувствали безсилни.

Финансовата терапия обикновено е неформален разговор, който клиентите водят със своите финансови съветници или финансови терапевти относно навици и мисловни нагласи, които могат да пречат на техните финансови цели или да причинят конфликт или нещастие в живота им. По принцип този разговор анализира какво вярвате в парите и как тези убеждения влияят на вашето поведение.

„Често най-добрият начин да направите това е да се върнете назад и да разгледате някои от най-ранните си спомени с пари и какви уроци сте научили. Например, може би вашите родители обикновено плащат сметки късно, вие изпитвате чувство на несигурност около вашия бюджет. Разбирането на тези несъзнателни убеждения ще ви помогне да разберете какво да правите с парите си и какви са емоциите, които произтичат от това“, казва Лоуъл.

Истината е, че парите и емоциите ни са неразривно свързани. Финансовата терапия не се фокусира върху финансовото ви състояние, а дава отговор какво стои зад вашето финансово поведение. Разбирането на тези емоции ще ви помогне да придобиете представа за вашите навици, така че в крайна сметка да ги промените към по-добро.

„Какво ни пречи да преминем на следващото ниво и да изградим истинско богатство? Финансовата терапия анализира подсъзнателните убеждения, които имаме за парите, за да можем съзнателно да ги надхвърлим и да действаме по-рационално”, казва Лоуъл.

Финансовата терапия включва дискусии около работата, взаимоотношенията и щастието. Съветникът по финансовите въпроси Лоуъл казва, че често вижда конфликт между двойки, в който всеки партньор има собствено противоречиво убеждение за парите, което може да доведе до значителен финансов стрес.

Друг проблем, който вижда често е прекаленото харчене, което според него обикновено е резултат от нагласите на хората, че харченето на пари ще ги направят по-щастливи. По думите на Лоуъл, някои от клиентите му често мислят, че ще бъдат щастливи, ако минат определен висок доход. Той, обаче, съветва да се замислите дали печалбата си заслужава жертвите, които сте дали, за да постигнете целта си.

Източник: Business Insider

Редактор: Нели Тодорова 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ