Страдайте с полза: 6 полезни техники за тези, които често се тревожат

Страдайте с полза: 6 полезни техники за тези, които често се тревожат

Страдайте с полза: 6 полезни техники за тези, които често се тревожат

Безпокойството е част от живота ни. Ново изследване казва, че 38% от хората намират повод за силни тревоги всеки ден. Честно казано, показателят не е притеснително висок, но рано или късно всеки изпада в такава ситуация. А се тревожим най-често заради съществуващ проблем, който искаме да решим. И да, безпокойството, само по себе си не е уместното решение.

Учени от Австралийския национален университет обаче са разработили алгоритъм, позволяващ да извлечем полза от тревожността и да превърнем трошенето на нерви в продуктивна дейност. В основата на този алгоритъм са няколко етапа от решаването на даден проблем:

1. Проверете нагласите си. Определете за себе си, че ще се опитате да направите нещо, вместо просто да седите и да се самосъжалявате.

2. Определете тревогата, за която може да бъде намерено решение, а след това си изяснете като посочите от какво точно се страхувате и какво е най-лошото, което може да последва от него.

3. Потърсете доказателства. Основано ли е това  безпокойство на нещо, което се е случвало преди? Имате ли основания да смятате, че е реално? Запишете всичко, което ви хрумва в отговор на тези въпроси, а след това помислете има ли доказателства, че опасенията ви няма да се реализират.

4. Определете действията, които можете да предприемете за решаването на проблема. Те може да са повече от едно - запишете всичко, което ви хрумва като възможност.

5. Запишете всички предимства и недостатъци на тези действия. Това ще ви помогне да си изясните кои от тях бихте могли да предприемете.

6. Изберете едно от тези действия и опитайте. След това запишете помогна ли ви то и как.

Източник: Little Things

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ