Хроничният стрес има четири лица

Хроничният стрес има четири лица

Когато е в малки дози стресът може да бъде най-добрият приятел на всеки професионалист. Той е основна съставка за развитието и растежа. В края на краищата, усилени тренировки във фитнес залата, ежедневна работа по разрастването на вашия бизнес и приемането на предизвикателства, с които да тествате границите на вашите способностите, са неща, които определено носят много стрес, но те имат потенциала да бъдат и изключително полезни.

Въпреки това, ако не разполагате с нужните умения и информация, за да поддържате нивата на стрес в приемливи граници, той може да се превърне и в най-големият ви враг и да започне да пречи на вашето развитие. Стресът е комплексен фактор от нашия живот, който има най-различни прояви, както негативни, така и позитивни.

Имайки това предвид, би било добре да се запознаете с четири от основните видове хроничен стрес, с които трябва да бъдете най-внимателни:

1. Емоционален стрес

Емоционалният стрес е един наистина сериозен проблем, тъй като той води до изграждането на навици и поведение, които са контрапродуктивни и допълнително утежняващи проблемите, пред които ви изправя вашия живот. Емоционалният стрес може да се прояви под формата на висока раздразнимост, унилост, неспокойство, резки промени в настроението и чувство на неудовлетвореност от живота и работата.

Независимо от това кои от тези симптоми забелязвате в собственото си ежедневие, ако не положите усилия, за да ограничите емоционалният стрес, той може да влоши цялостното ви възприятие за вашия живот и да ви постави в една спирала на нещастието, в която всяко положително събитие остава незабелязано.

От ключово значение е да не забравяте, че не можете да контролирате света около вас и реакциите на другите хора. Вие обаче имате пълен контрол върху начина, по който реагирате на тези негативни ситуации. Когато говорим за емоционален стрес, най-добрият антидот е себепознанието.

За да изградите добро себепознание, започнете да отделяте време за практики, които ви помагат да разберете по-добре себе си, като например медитация и записване на вашите мисли на лист или друг физически носител. По този начин ще можете да по-добре обмислени и логични решения, а не такива, които са подхранвани от емоционалното ви състояние.

2. Стрес, свързан с вашата среда на живот

Средата, в която живеете и работите може да ви изстреля до лични и професионални висоти, но в същото време може и да ви вкара в ситуация на застой и постоянно разочарование.

С какви хора прекарвате свободното си време? Как ви кара да се чувствате градът, в който живеете? Чувствате ли се комфортно в собствения си дом? Каква е ситуацията на работното място? Ако повечето от тези неща не ви навеждат на приятни и позитивни мисли, то вашият организъм натрупва стрес, дори и в момента да не го осъзнавате.

Ако проблемът е в работното място, то най-вероятно няма да имате възможността да промените изцяло работната си среда, но това не означава, че не можете да добавите към офиса си неща, които да ви навяват добри спомени и емоции.

Сложете няколко растения върху бюрото си и снимки на вашите близки, които да ви напомнят защо работите толкова упорито.

3. Стрес, свързан с личните ви връзки

Вашият партньор в живота може да има чувството, че не получава нужното внимание от вас заради претовареният ви работен график или честите срещи с приятели, които ви дърпат към стари навици, които вече не са ви от полза. Изключително важно е да се подготвите с подходящите инструменти, за да се справите с този тип стрес.

Например, когато става въпрос за недоволството на вашия партньор, не избързвате с критиките. Отчетете неговите/нейните притеснения и опитайте да ги успокоите, вместо да реагирате първосигнално и прибързано. Когато  реагирате, след като сте изслушали партньора си, ще ограничи емоционалния заряд на вашия отговор и ще ви помогне да разгледате ситуацията по по-обективен начин.

Друг мощен инструмент, от който трябва да се възползвате в тези ситуации, е да опитвате да се поставите на мястото на другия. Именно емпатията е най-силното оръжие срещу необмислените реакции и негативните емоции.

4. Стрес, свързан с работата

Това, което прави работният стрес един от най-вредните, е факта, че той може да ви последва навсякъде. Когато се приберете вкъщи, стресът от работата няма да ви позволи да се отпуснете, било то заради напрежението, натрупано по време на работния ден, или заради всички притеснения, които имате за следващият такъв.

Първата стъпка към преодоляването на работния стрес е освобождаването на всичкото напрежение, насъбрано във вашето съзнание, като напишете на лист нещата, които ви носят напрежение. След това, идентифицирайте най-проблемните фактори. Именно тяхното отстраняване носи най-големи ползи за вашето емоционално, психическо и физическо състояние.

След като определите носителите на стрес, опитайте да отчетете и начина, по който обикновено реагирате на тях. Изградете ясни граници, които не трябва да бъдат прекрачвани, независимо от ситуацията. Например, приемете краен час, след който вече не четете имейли от офиса и не се занимавате с никакви дейности, свързани с вашата работа.

Макар че стресът е част от ежедневието, не е нужно той да се превръща в определящият фактор за начина, по който живеете живота си. Няма смисъл да се надявате, че някой ден той ще изчезне от само себе си. Вместо това, идентифицирайте неговите най-вредни прояви и предприемете конкретни действия, за да ги изкорените от вашия живот.

Джулиан Хейс II, автор на „Body Architect", за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ