Вашият темперамент, вашата кариера

Вашият темперамент, вашата кариера

Вашият темперамент, вашата кариера

Ако работата ви не ви носи удовлетворени и щастие, то нова компания или шеф не винаги са отговорът, от който се нуждае. Проблемът може да е и в самата работа. Дори и да изглежда добре на хартия, тя може просто да не е подходяща за типа личност, който представлявате.

„Двама души в една и съща кариерна област може да имат два напълно различни типа преживявания и нужди в работата“, казва Кели Тийгър, съавтор на бестселъра „Do What You Are: Discover the Perfect Career for You Through the Secrets of Personality Type”. „Не всяка работа е еднакво подходяща за всеки човек и за задоволяването на неговите нужди. Всичко опира до това, че сме различни“, коментира тя.

Какъв е вашият личностен тип?

За да намерите работа, която отговаря по-добре на характера ви, Тийгър съветва да се запознаете с типология на Майерс-Бригс. Психолозите Катрин Бригс и Изабел Бригс Майерс създават въпросник, с помощта на който могат да бъдат идентифицирани 16 типа личности. Макар че трябва да потърсите сертифициран специалист за официално провеждане на теста Майерс-Бригс може да намерите подобни на него безплатни версии онлайн.

Човек също така може да разпознае типа си личност на база на четирите двойки противоположни предпочитания, които се използват в теста. Те за базирани на:

1. Как взаимодейства човек с външния свят и в каква посока насочва енергията си - Екстраверсия (Е) или Интроверсия (I)

2. Какъв тип информация усещате обикновено и как я възприемате– Сетивност (S) или Интуиция (N)

3. На база на какво вземате решения – Мислене (Т) или Чувстване (F)

4. Предразположеност към поддържане на подреден начин на вземане на решения или към спонтанно възприемане на информация – Съждение (J) или възприятие (P)

Комбинацията от тези четири категории формира 16 типа личности, като например например ENFJ –„ екстровертен, интуитивен, чувствителен и разсъдлив”.

Тези личностни типове може да ви помогнат да разберете към коя професия да се насочите. „Някои типове личност са най-подходящи за определени позиции, но всяка индустрия предлага по нещо за всеки“, казва Тийгър.

Какъв е вашия темперамент

Психологът Дейвид Кайърси казва, че  16-те типа личности попадат в един от четирите темперамента:

Традиционалисти: ESTJ, ISTJ, ESFJ, ISFJ

Хора, които разчитат на преживяванията (Experiencers): ESTP, ISTP, ESFP, ISFP

Идеалисти: ENFJ, INFJ, ENFP, INFP

Концептуалисти : ENTJ, INTJ, ENTP, INTP

Според Тийгър хората от една темпераментна група обикновено споделят определени основни ценности, които могат да им помогнат да се представят добре в различни работни условия.

Традиционалистите, които разчитат на „сетивност и съждение“, вярват на фактите и доказаните данни. Те предпочитат да живеят в структуриран и подреден свят. Тези хора ценят сигурността, собствеността, правилата и комформизма. Една добра работа за традиционалиста е тази, при която той носи относително високо ниво на отговорност и може да следва ясна верига на управление. Традиционалистите обикновено са добри мениджъри и лидери.

Хората, разчитащи на преживяванията, са фокусирани върху сетивата. При тях основан роля играят „сетивността и възприятието“. Те са отворени към различните възможности и обичат гъвкавостта. Добрата работа за хората с този темперамент е тази, която им предоставя автономност и разнообразие. Те често се превръщат в хората, които „гасят пожари“ в компанията, като първи забелязват и предприемат действия при криза.

Идеалистите са фокусирани върху „интуицията и чувстването“. Те търсят по-задълбочени връзки и взимат решения на база на техните ценности. Тези хора се справят добре с разрешаването на конфликти и знаят как да обединяват останалите в общата им работа. Добрата кариера за идеалиста е тази, в която той може да намери истински смисъл за себе си, а не нещо, което е просто рутинно.

Концептуалистите са „интуитивни мислители“, който също търсят смисъл в работата си, но те го използват, за взимането на рационални решения. Те не губят от поглед голямата картина. Добрата работа за концептуалистите е тази, която им дава свобода на действие и възможност да генерират идеи..

Когато направите грешен избор

Може да си мислите, че по съвсем естествен път ще се насочите към кариера, която отговаря на вашият личностен тип, но истината е, че хората се влияят от много външни фактори при търсенето на работа.

„Ние носим със себе си очакванията на нашите семейства. Докато растем постоянно ни се казва какво трябва да правим. Тези насоки обикновено идват от добрите намерения на нашиете родители и ментори, като например учителите ни, но те могат да доведат до грешен избор на кариера“, казва Тийгър.

Ако сте нещастни в работата, първо трябва да осъзнаете, че не е нужно това да продължава и че промяната не трябва непременно да бъде драстична. „Може да останете в същата индустрия и да се пренасочите към различен тип задължения. Пандемията направи работата по-гъвкава като даде на служителите време за пауза и размисъл. Може би сте в състояние да поемете допълнителни отговорности или да преминете към роля, която е по-подходяща за вас“, казва Тийгър.

Макар че личностните типове не се променят с времето, те се развиват. „Това, което ви е носило удовлетворение и щастие преди 20 години може да не е същото, което ви радва днес. Всички сме поели по пътя към по-балансиран живот. Когато остаряваме ние получаваме възможността да развием части от себе си, върху които досега не сме се фокусирали“, казва тя.

По думите й сега е перфектния момент за промяна „Запитайте се: Какво харесвам в работата си? Има ли място за промяна? Себепознанието е изключително полезно, но никой няма да ви свърши работата вместо вас“, категорична е Тийгър.

......................

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ