Спрете да казвате, че сте добре, когато очевидно не сте

Спрете да казвате, че сте добре, когато очевидно не сте

Спрете да казвате, че сте добре, когато очевидно не сте

Няма нужда да се самозаблуждавате, знаете много добре, че ви се е случвало да казвате, че всичко е окей, когато в действителност нещата далеч не са добре. Поддържането на имидж на успешен и непоколебим професионалист е от голямо значение за предприемачите, а и като цяло за всички амбициозни хора.

Създаването на илюзорна представа за действителността обаче не винаги е добро решение, нито за човека, който изгражда, нито за хората около него. Разбира се, това може да ви помогне да изглеждате уверени и решителни при важни сделки или при презентации пред висши мениджъри от компанията, но проблемът, за който говорим в случая, е универсалното „добре съм“, което човек казва, когато е попитан как се чувства, без да се замисля особено много над своя отговор.

Това са пет причини да отговаряте искрено на въпроса „Как сте“, дори когато отговорът е „Не много добре“:

1. Работата на предприемача носи със себе си много предизвикателства

Проучване в САЩ от 2018 г., в което предприемачи са били попитани дали имат проблеми с психичното си здраве, установява, че цели 72% от анкетираните смятат, че страдат от подобен тип проблеми.

В последно време в медиите се обръща повече внимание на уязвимостта на висшите мениджъри към тези психически състояния, особено след като миналата година популярният кулинар и телевизионен водещ Антъни Бурдейн и модната дизайнерка Кейт Спейд решиха да отнемат собствените си животи.

Може би рискът от непоносимите нива на стрес и напрежение е неразделна част от предприемачеството, а може би е свързан с личностните черти и характеристики, често срещани сред високо амбициозните хора. Онези качества, които правят хората успешни в бизнеса, може да са същите, които ги карат да пазят проблемите си в тайна и да не търсят помощ от другите.

Каквато и да е причината за тези проблеми, важно е хората да са наясно с рисковете и да знаят как да подходят към ситуацията, ако се стигне дотам.

2. Доброто психическо здраве изисква честна самооценка

Когато човек си изгражда илюзорен имидж, с който демонстрира пред другите колко добре върви неговия живот, след време самият той може да започне да вярва на собствените си измислите. Ако постоянно повтаряте, че всичко е окей, било то в личния ви живот или в работата, вие си изграждате нереалистична и преувеличена картина за това колко добре вървят всъщност нещата в живота.

Самият аз съм ставал жертва на този начин на мислен. Ако кажа на достатъчно хора, че няма нужда от помощ, самият аз започвам да вярвам в това. Ако в действителност имате капацитета да работите на 100%, този тип самоубеждаването няма да ви донесе допълнителни проблеми, но във всеки друг случай той е излишен и вреден. Истината е, че когато отказвате да признаете, че имате проблем, няма как да намерите решение. Първата стъпка винаги е признанието.

3. Бъдете отворени към идеята да получите помощ от външни източници

Когато казвате, че сте добре, вие прекъсвате всяка възможност за продължаване на темата. В повечето случаи ние не сме наясно колко тежък е проблема и какви са възможните му решения в неговата начална фаза. По тази причина откритото говорене с приятели и колеги за ситуацията, в която се намирате, може да ви донесе много полезна информация. Докато говоря за това, аз се сещам за всички доктори и терапевти, препоръчани от моите приятели и колеги, които ми помогнаха да се справя с много от най-тежките моменти в живота ми. Не пазете в тайна чувствата си и говорете с хората, на които знаете, че можете да разчитате.

4. Спрете да внасяте допълнителен стрес в така или иначе напрегнатия ви живот

Преструването, че всичко е перфектно, внася допълнителен физически и емоционален стрес във вашето ежедневие. Когато другите мислят, че всичко при вас е нормално, те може да ви натоварят с допълнителни задачи, които не биха ви възложили в противен случай. Тъй като вие така или иначе вече страдате от повишени нива на стрес, тези допълнителни задължения може да бъдат последната капка, с която чашата да прелее.

Разбира се, работата на предприемача е стресираща по-природа, но поддържането на илюзията за перфектния живот представлява самоналожено и излишно напрежение, от което наистина нямате нужда.

5. Борете се със стигмата и чувството за срам, които твърде често са свързани с депресивните състояния и другите проблеми с психическото здраве

Срамът твърде често кара хората да пазят в тайна своята борба с депресията и стреса. Депресията, притесненията и страхът не ви правят по-малко добър професионалист и предприемач. Те ви правят човек.

Защо да не говорите за тях? Това не означава да затрупвате някой друг с вашите тревоги и неволи. Единственото, което се иска от вас, е да признаете, че нещата не са перфектни в момента. Достатъчно е да кажете нещо от рода на: „Знаеш ли, бил съм и по-добре. В момента имам много тревоги около бизнеса. Търся начини да се справя с напрежението. Ти как си?“

Разбира се, това не означава, че можете да се доверите в еднаква степен на всеки. Някои хора просто не заслужават вашето доверие и представляват прекалено голям риск, за да споделяте с тях важни неща от вашия живот. Ако някой опитва да постави личните си проблеми над вашите всеки път, когато споделите с него неволите си, или пък редовно отхвърля оплакванията ви като нереални и преувеличени, то е по-добре да не му обръщате особено внимание.

Аз споделям притесненията си само с хора, чиито отговори не ме карат да се чувствам по-зле. Ако не сте сигурни за начина, по който даден човек ще реагира на вашата искреност, то разиграйте различни сценарии с доверен приятел или колега, който да ви подготвят предварително за всяка възможна ситуация. Успех!

.........................

Джон Бойтнот, журналист и дигитален консултант, за Inc.com

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ