Стоп! Умът има нужда от почивка

Стоп! Умът има нужда от почивка

Стоп! Умът има нужда от почивка

Доказано: през ума на всеки един от нас минават средно 50 хил. различни мисли на ден, а понякога и много повече. Ако искате да бъдете добър лидер, то трябва да се научите да обмисляте множество различни варианти и да вземате решения изключително бързо. Не по-малко важна обаче е и способността да успокоявате мислите си, предотвратявайки стреса и умственото претоварване. Умението да заглушавате вътрешният си глас е изключително ценно качество, което повечето хора пренебрегват. Ето как най-добрите лидери дават почивка на ума си:

Отделете време, в което да не мислите за нищо

В зависимост от вашите предпочитания, отделяйте по няколко минути на ден за медитация, молитва или просто за дълбоко дишане. Работете над техники за спокойствие, които ще ви помогнат да изчистите ума си от излишния товар и шум. Добрите лидери осъзнават факта, че умът им е техният най-важен актив и че той изисква концентрирани грижи.

Успокойте ума си с концентрация

За много хора най-добрият лек срещу непрестанния шум и хаос в съзнанието им е концентрацията. Почти невъзможно е да отделяте еднакво внимание на две или три неща, така че най-добрият начин да освободите ума си от напрежението е като го фокусирате върху един единствен обект.

Не позволявайте страховете ви да ви контролират

Ако не искате ума ви да блуждае между различни мисли, и по конкретно от някаква опасност на друга, то помислете за това каква е възможно най-лошата ситуация, в която може да се озовете, и работете за изчистването на тези ваши страхове, вместо да им позволявате да ви контролират. Отделянето на няколко минути за ясното дефиниране и отразяване на тези страхове може да ви донесе повече спокойствие.

Фокусирайте се върху настоящето

Като умът ви отделя повече време на настоящето, вместо за повторения на сцени от миналото и прожектиране на възможни ситуации в бъдещето, вие можете да се фокусирате върху изграждането на по-задълбочени връзки с останалите и подобряване на качеството на вашия живот в момента. Концентрацията върху настоящето ще ви помогне да намалите стреса и да си върнете контрола върху вашата съдба.

Не забравяйте, че вие контролирате мислите си

Важно е да помните, че вие контролирате мислите си, а не те вас. За да спрете тяхното диво препускане, изкрещете на ум СТОП! и вдишайте дълбоко няколко пъти. Успокойте ума си и не позволявайте на вашите мисли да ви пречат да постигнете целите си.

Най-добрите лидери знаят, че е нормално, а понякога дори и полезно, главата ви да е пълна с най-различни мисли, които се блъскат едни в други и създават искри, които имат потенциала да се превърнат в интересни и полезни идеи. Ключът е да знаете как да ги успокоявате, когато имате нужда от малко почивка и концентрация.

............................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ