Талантът няма срок на годност

Талантът няма срок на годност

Миналата седмица публикувах материал в LinkedIn, озаглавен „90 прогнози за работното място през 2019 г.“. В рамките на 48 часа статията бе прочетена от повече от 70 000 души, от които 550 бяха решили да я споделят със своите контакти в социалните мрежи.

Най-отрезвяващото ми се отразиха онези повечето от 300 коментара(броят им продължава да расте), които читателите оставиха под моя материал. Много от тях бяха на опитни служители и хора, търсещи работа, които подобно на мен опитваха да разберат как работодателите могат да се оплакват от това, че не могат да привличат и задържат на работа талантливи кандидати, когато на пазара е пълно с талантливи хора, готови да работят за тях, но биват пренебрегвани по простата причина, че са по-възрастни.

Ето няколко коментара относно възрастовата дискриминация в съвременната бизнес среда, които си заслужава да бъдат прочетени:

„Работодателите непрекъснато въвеждат ключови думи за търсене в LinkedIn и другите социални мрежи за професионалисти, които им помагат да филтрират профилите на кандидатите за работа по дата на дипломиране, пренебрегвайки по този начин кандидатурите на по-възрастните работници. По този начин възрастовата дискриминация се практикува в дигитален формат, което позволява на работодателите да заобиколят законите срещу тази практика.“, казва Мил М.

„Доскоро отделът ни по продажби се състоеше предимно от опитни и изпитани служители с дълъг стаж в компанията. Сега средностатистическият продавач в отдела има най-много една година опит, докато много нямат и толкова. Що се отнася до възрастовата дискриминация, аз съм на 60 г. и постоянно се оглеждам зад гърба си. Знам, че компанията ми може да има други планове и да иска да си създаде по-млад имидж.“, коментира Джон Т.

„В последните години хората стават все по-способни да работят дори в по-напреднала възраст и много като мен не искат да се пенсионират, тъй като все още разполагат с нужната енергия и страст, за да допринасят за успеха на своята организация“, казва Алф Дж.

Някои от вас може да си кажат, че това са просто хора, които не могат да си намерят работа, защото не разполагат с нужните качества и си търсят някакво оправдание за своя неуспех. Може би е така, но може би не е. Ами ако това, което те казват, е истина?

Добрата новина, която ми дава надежда за бъдещето, е, че има компании, които не практикуват този вид дискриминация. Вземете за пример 94-годишната Уинифред Франклин, която работи в пекарната на супермаркет от веригата Giant в град Одюбон, окръг Монтгомъри в щата Мисури, от 1996 г. насам. На 72-годишна възраст Франклин е кандидатствала за работа в супермаркета и е била назначена като помощник-пекар с работно време от 6 до 9 сутринта през 6 дена от седмицата.

Нейните колеги споделят, че тя има повече енергия отколкото повечето пекари. Според в. „Филаделфия Енкуайър“, през работните дни Франклин става в 3:30 ч. през нощта, взима си един душ, изяжда една купа зърнена закуска  сяда на компютъра, на който играе игри, който да и раздвижат мозъка, като например Bookworm, Text Twist 2 и Klondike. В това отношение тя не се различава много от голяма част от по-младите си колеги, които седят пред компютъра до късните часове на нощта, играейки най-популярните съвременни видео игри като Fortnight и League of Legends.

Франклин е само един пример за изключителен служител, който дава най-доброто от себе си, всеки ден от своя живот.

Съветвам всички работодатели, които четат тези думи, да преосмислят подхода си при набиране на персонал и да се възползват от изобилието от талантливи кадри, които остават в сянката заради своята възраст. Когато го направите, ще разберете, че те имат много неща, на които да ви научат, и ще откриете, че талантът няма срок на годност!

………………

Робърта Чински Матъсън, президент на консултантската компания Matuson Consulting и автор на „Suddenly in Charge: Managing Up, Managing Down, Succeeding All Around“, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ