Apple иска повече жени в технологичния сектор, разработи специална програма за насърчаване

Apple иска повече жени в технологичния сектор, разработи специална програма за насърчаване

Apple стартира програма, която цели да увеличи броя на жените на ръководни длъжности или работещите като програмисти жени в технологичния сектор, предаде Асошиейтед прес.

Инициативата, обявена снощи, предвижда жени предприемачи и програмисти да посещават обучителни сесии в продължение на две седмици в централата на компанията в Купертино, Калифорния.

Сесиите ще се провеждат на три месеца, като първата ще бъде през януари. За всяка сесия Apple ще приема до 20 компании за създаване на приложения, основани или ръководени от жени. Компанията трябва да има най-малко един програмист жена, за да може да участва в обучителните курсове. Apple ще покрива разходите за път на до трима служители от всяка одобрена фирма.

Подобно на останалите големи технологични компании, Apple се опитва да намали зависимостта си от мъжете, заемащи високоплатените работни места за програмисти. Жените са заемали едва 23 процента от технологичните работни места в Apple през 2017 година според последните данни на компанията. Това е леко подобрение спрямо 20-те процента през 2014 година.

Google също предлага обучение за момичета и жени, стремящи се към кариера в технологичния сектор, но досега програмата не е успяла да направи много за увеличаването на броя на жените в компанията. Жените са заемали около 25 процента от технологичните позиции в Google през 2017 година спрямо 21 на сто през 2014 година.

Apple не уточнява колко ще струва на компанията новата инициатива, но технологичният гигант ще разчита на някои от служителите си да водят обучителните сесии.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ