Технологии

Apple отново надмина очакванията на Уолстрийт

Apple отново надмина очакванията на Уолстрийт

Американският технологичен гигант Apple обяви днес по-големи от очакваното оборот и печалба за тримесечието от октомври до декември, след като високите продажби на iPhone в Китай са компенсирали затрудненията с веригите за доставки, предаде Ройтерс.

Цената на акциите на компанията е спаднала с близо 10 процента от началото на годината с реорганизацията на инвестиционните портфейли, тъй като инвеститорите обръщат гръб на най-силно поскъпналите по време на пандемията книжа и предпочитат по-малко рискови активи.

Генералният директор на технологичния концерн Тим Кук предупреди през октомври, че недостигът на полупроводници засяга практически всички продукти на марката и може да доведе до 6 милиарда долара загуби от продажби.

Финансовият директор Лука Маестри заяви пред Ройтерс, че отражението на недостига всъщност е още по-голямо от тази оценка, но подчерта, че очаква положението да се подобри през първите три месеца на 2022 година.

Малко от конкурентите на американската компания пуснаха нови продукти през празничния сезон и iPhone 13 даде силен тласък на продажбите на Apple, които са достигнали 71,6 милиарда долара за месеците от октомври до декември - 9 процента увеличение спрямо същото тримесечие на 2020 година и много над очакванията на Уолстрийт.

Делът на Apple на китайския пазар на смартфони е достигнал 23 процента през последните три месеца на миналата година, което е рекордно равнище. Американският гигант оглави отново класацията по продажби в страната за първи път от шест години.

Оборотът на Apple за отчетния период е бил 123,9 милиарда долара (+11 на сто на годишна основа), силно надминавайки очакваните 118,7 милиарда. Печалбата на акция е достигнала 2,10 долара спрямо очакваните 1,89 долара.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ