Технологии

ЕС договори ключово законодателство за регулация на технологичните гиганти

ЕС договори ключово законодателство за регулация на технологичните гиганти

Преговарящи от Европейския парламент и 27-те страни членки на ЕС се договориха за ново законодателство, което да регулира дейността на технологичните гиганти, предаде Би Би Си.

Съгласно „Законодателният акт за цифровите пазари“ (DMA) компании като Google и Apple ще трябва да отворят услугите и платформите си за трети страни. Големите технологични фирми отдавна са критикувани за това, че използват пазарното си положение, за да пречат на конкуренцията.

„Това, което искаме, е просто: справедливи пазари… при цифровите технологии“, коментира еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

„Големите платформи попречиха на бизнеса и потребителите да се радват на ползите от конкурентните дигитални пазари“, каза тя.

Това е най-мащабното законодателство на ЕС срещу антиконкурентно поведение, демонстрирано предимно от американските технологични гиганти.

„Споразумението бележи началото на нова ера за регулацията на технологичния сектор в целия свят", заяви евродепутатът Андреас Шваб, представител на Европарламента в преговорите.

Съгласно предложения Закон за цифровите пазари, Apple ще бъде принудена да отвори своя App Store за опции за плащане на трети страни, като в момента потребителите са принуждавани да използват собствената платежна система на Apple.

Apple води съдебна битка с Epic Games в САЩ именно по този въпрос.

От Google пък ще бъде поискано да предложи на хората, които използват смартфони с операционната система Android, алтернативи на търсачката на компанията, на приложението Google Maps или на браузъра Chrome.

Apple също ще бъде принудена да разхлаби хватката си върху iPhone, като потребителите ще трябва да могат да деинсталират неговия уеб браузър Safari и други приложения, наложени от компанията, които потребителите в момента не могат да изтрият.

Закона включва и регулации на WhatsApp, Facebook Messenger, iMessage, App Store, Google Play и много други услуги, принадлежащи на големи технологични фирми.

ЕС иска да даде на потребителите повече избор за това как хората да  изпращат съобщения. Новите правила ще изискват от технологичните компании да направят техните услуги за съобщения оперативно съвместими с по-малки конкуренти.

От Apple заявиха, че са „загрижени за това, че някои разпоредби в рамките на DMA ще създадат ненужни уязвимости в поверителността и сигурността на потребителите“.

„Макар да подкрепяме много от амбициите на DMA относно избора и оперативната, ние се притесняваме, че някои от тези правила могат да намалят иновациите и избора, достъпен за европейците“, казаха пък от Google.

Законодателството ще засегне платформи като интернет търсачки или социални мрежи с поне 45 милиона активни месечни потребители и пазарна капитализация от 75 млрд. евро (83 млрд. долара) и 7,5 млрд. евро годишен оборот.

Сега предстои ЕП и страните членки да приемат законодателството, преди то да влезе в сила. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ