Facebook изправен пред солена глоба в Русия

Facebook изправен пред солена глоба в Русия

Facebook изправен пред солена глоба в Русия

Руските власти предупредиха Facebook, че ще бъде глобена с до 10% от годишния оборот в страната, освен ако не изтрие съдържание, което Москва определя като незаконно.

Държавният регулатор „Роскомнадзор“ съобщава пред „Ройтерс“, че планира да изпрати на представителите на социалната мрежа в Русия официално известие, в което да очертае, че компанията неколкократно не се е справила с премахването на забранена информация. Това може да доведе до глоба с 5% или 10% от годишния оборот на Facebook в страната, освен ако ситуацията не бъде поправена.

Нарушенията са свързани с невъзможност за премахване на постове с детска порнография, злоупотреба с наркотици и екстремистко съдържание.

Москва увеличава натиска към технологичните компании през последната година. В сряда Русия заплаши да блокира YouTube, след като видео платформата премахна немски канали на подкрепената от държавата телевизия RT.

По-рано тази година „Роскомнадзор“ писа до Facebook и други социални мрежи с настояване да премахнат публикации, съдържащи призиви за участие в антиправителствени протести след ареста на критика Алексей Навални.

Според експерти, цитирани от изданието „Ведомости“, годишният оборот на Facebook в Русия се оценява на около 12 млрд. рубли или около 165 млн. долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ