Технологии

Facebook загуби съдебна битка по дело, което може да принуди компанията да продаде Instagram и WhatsApp

Facebook загуби съдебна битка по дело, което може да принуди компанията да продаде Instagram и WhatsApp

Американски съдия отказа да отхвърли антитръстов иск на Федералната търговска комисия (FTC) срещу Facebook, с който властите искат да разбият компанията на Марк Зукърбърг на части, предаде Ройтерс.

Facebook, който вече е известен като Meta Platforms, поиска от съдия Джеймс Боасбърг да отхвърли иск, в който правителството призова съда да поиска от Facebook да продаде Instagram и WhatsApp.

Съдебната битка между Федералната търговска комисия и Facebook представлява един от най-агресивните ходове, предприети от правителството срещу технологична компания от десетилетия, като нейното развитие се следи отблизо във Вашингтон.

В крайна сметка, не се знае дали FTC ще успее да защити своята позиция и да надделее в съда. Съдът отказа да се ангажира с подобни спекулации и просто стигна до заключението, че искането за отхвърляне не трябва да бъде одобрено.

Федералната търговска комисия заведе дело срещу Facebook още по време на администрацията на Тръмп, но тогава искът бе отхвърлен от същия съдия. След това агенцията заведе коригиран иск през август, в който дава повече информация по обвиненията, че гигантът в сферата на социалните мрежи е „смазал или придобил“ свои конкуренти, за да установи монопол. В новият иск от FTC тоново призовават съдията да принуди компанията да продаде Instagram и WhatsApp.

В решението, с което отказва да отхвърли иска, Джеймс Боасбърг обаче посочва, че Федералната търговска комисия не може да продължава да обвинява Facebook, че е възпрепятствал взаимодействието на своите услуги с тези на други разработчици като начин за запазване на господстващата си позиция на пазара. Според него тези политики са били изоставени още през 2018 г., като последният път, в който Facebook е предприемал подобни действия, е бил дори преди това.

От Meta са уверени, че компанията ще надделее в съда.

„Днешното решение стеснява обхвата на делото на FTC, отхвърляйки твърденията относно политиките на нашите платформи“, коментира говорител на Meta.

Съдията постанови, че не е било нужно ръководителят на Федералната търговска комисия Лина Хан да си направи самоотвод от участие в решението на комисията за повторното подаване на иска, тъй като нейната роля не е толкова на съдия, колкото на прокурор.

„Въпреки че Хан несъмнено е изразила възгледи за монополната власт на Facebook, тези възгледи не са на основа на лична враждебност или финансов конфликт на интереси, който е дисквалифицирал прокурорите в миналото“, обяснява Боасбърг.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ