Франсис Хаугън ще свидетелства срещу Facebook и в Европа

Франсис Хаугън ще свидетелства срещу Facebook и в Европа

Разобличителката на Facebook Франсис Хаугън ще свидетелства в Европа, след като бе изслушана от конгреса на САЩ, пише Си Ен Би Си. Тя ще се яви пред британския парламент на 25 октомври.

Миналата седмица 37-годишната бивша служителка на Facebook заяви  членове на комисия в Сената на американския Конгрес, че „компанията знае как да направи Facebook и Instagram по-безопасни, но няма да предприеме нужните промени, тъй като астрономическите печалби са по-важни от хората“. Тя също така призова Конгреса да предприеме мерки срещу технологичния гигант.

Нейното изслушване дойде, след като тя предаде множество документи на в „Уолстрийт джърнъл“ за изследване, проведено от Instagram, което е показало, че приложението се отразява негативно на психичното здраве на момичетата. Според изследването Instagram повишени нива на тревожност и депресия, като кара една третата от тийнейджърките да имат по-лоша представа за външния си вид.

През уикенда вицепрезидентът на Facebook по глобалните въпроси Ник Кег заяви, че социалната мрежа ще въведе нови мерки в своите приложения, които имат за цел да предпазят тийнейджърите от вредно съдържание.

„Има нужда от по-голяма прозрачност относно решенията, които компаниите като Facebook взимат, когато търгуват с безопасността на потребителите за сметка на осигуряване на ангажираност“, коментира депутатът Деймиън Колинс.

Правителството на Великобритания готви ново законодателство, което би принудило интернет гигантите да наблюдават по-зорко и да предприемат действия срещу незаконното или вредното съдържание, което се качва на техните платформи. Неспазването на новия закон може да доведе до глоби от 10% от годишните глобални приходи на компаниите или 18 млн. паунда, в зависимост от това коя сума е по-голяма.

От ЕС също са поканили Хаугън да свидетелства в Брюксел на 8 ноември, но засега не е ясно дали тя е приела.

„Разобличителите като Франсис Хаугън показват спешната нужда от задаване на демократични правила за онлайн света, които да са в интерес на потребителите“, коментира зелената евродепутатка Анна Кавазини.

„Нейните разкрития излагат присъщия конфликт между бизнес модела на платформата и интересите на потребителите“, добавя тя.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ