Технологии

Китай глобява технологични компании за 43 необявени сделки

Китай глобява технологични компании за 43 необявени сделки

Китайският пазарен регулатор обяви днес, че глобява редица компании, сред които Alibaba, Baidu и JD.com за нарушение на антимонополното законодателство. Тези фирми не са декларирали пред властите 43 сделки от 2012 г. насам, предава Ройтерс.

Засегнатите бизнеси могат да бъдат глобени по 500 хил. юана  (78 хил. долара), което е максималната санкция според антимонополния закон на Китай от 2008 г.

Alibaba, Baidu, JD.com и Geely не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Китай от известно време затяга контрола си върху интернет платформите, след като през годините им даваше сравнителна свобода на действие. Пекин аргументира промяната в подхода си с ограничаване на риска от злоупотреби  с пазарно положение за подбиване на конкуренцията, злоупотреби с потребителски данни и нарушения на потребителските права.

Най-ранната от необявените сделки е от 2012 г. , като тя е свързана с придобиване, в което участват Baidu и неин партньор. Най-новото е от 2021 г., като участие в нея отново има собственикът на най-популярната интернет търсачка в страната, но този път с китайския производител на автомобили Zhejilang Geely Holdings.

Сред другите необявени споразумения е покупката на китайската фирма за карти и навигация AutoNavi от Alibaba през 2014 г. и придобиването на 44% дял в Ele.me през 2018 г. от компанията на Джак Ма.

Регулаторът поясни, че тези сделки не са оказали ефект върху ограничаването на конкуренцията.

През декември миналата година властите глобиха Alibaba, подкрепената от Tencent China Literature и Shenzhen Hive Box по 500 хил. юана също за необявяване на минали сделки по коректния начин – първите мерки от този тип.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ