Технологии

Microsoft зарадва инвеститорите с пореден силен тримесечен отчет

Microsoft зарадва инвеститорите с пореден силен тримесечен отчет

Американският технологичен гигант Microsoft отново надмина очакванията на Уолстрийт със своя финансов отчет за второто фискално тримесечие, предаде Си Ен Би Си.

Компанията отчете печалба от 2,48 долара за акция при приходи от 51,73 млрд. долара, докато очакванията бяха за печалба от 2,31 долара на акция при приходи от 50,88 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv.

Това означава, че приходите на компанията са се увеличили с 20% спрямо същия период на предходната година и с близо 22% в сравнение с предходното тримесечие. В същото време нетната печалба на технологичния гигант нараснала с 21% до 17,77 млрд. долара.

Главният финансов директор на компанията Ейми Худ заяви, че търсенето е високо при повечето от бизнесите на компанията.

Основен принос за добрите резултати отново има подразделението на Microsoft за облачни услуги, в което влизат платформата Azure, Windows Server, SQL Server и GitHub. През последното тримесечие то е генерирало приходи от18,33 мрлд. долара, което е ръст от 25,5% и е над прогнозираните от анализатори, анкетирани от  StreetAccount, 18,3 млрд. долара От Microsoft поясниха, че само при Azure и другите облачни услуги е отчетен ръст от 46% на годишна база – първи случай на ръст под 50% от четири поредния тримесечия.

Подразделението за персонални компютри, в който влиза операционната система Windows, гейминг отдела XBOX и другите устройства на компанията, е генерирал приходи от 17,47 млрд. долара. Това е ръст от 15,5% и е над прогнозата за приходи от 16,56 млрд. долара.

Худ поясни, че продажбите на лицензи за Windows за производители на персонални компютри са нараснали с 25%,  въпреки че през същият период доставките на компютри са паднали с 5%.

Гейминг отделът на Microsoft, който вече отговаря за близо 11% от общите приходи на компанията, придоби още по-голямо значение за инвеститорите, след като по-рано този месец компанията съобщи, че ще придобие разработчика на видео игри Activision Blizzard за 68,7 млрд. долара – най-голямата сделка в историята на Microsoft.

Отделът на Microsoft за продуктивност и бизнес процеси (Productivity and Business Processes), в който влизат Dynamics, LinkedIn и Office, е допринесъл с приходи от 15,94 млрд. долара, което е ръст от 19% в сравнение със същия период на предходната година и над прогнозата на анализаторите от 15,86 млрд. долара.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ