Роскосмос потвърди падането на товарния космически кораб "Прогрес"

Роскосмос потвърди падането на товарния космически кораб Прогрес

Роскосмос потвърди падането на товарния космически кораб "Прогрес"

Руската космическа агенция Роскосмос потвърди загубата на товарния космически кораб "Прогрес".

Част от отломките му са паднали в ненаселена планинска и гориста местност в сибирската република Тува, предаде РИА Новости. Няма данни за разрушения или жертви, а очевидци съобщили за „метеоритен дъжд“ – те са изгорели при навлизането им в плътните слоеве на атмосферата.

"Прогрес МС-04" бе изстрелян от Байконур в 16,51 часа българско време и трябваше да достави на Международната космическа станция 2,5 тона товари – гориво, вода и въздух, дрехи, продукти, лекарства и научно оборудване за космическата станция.

Малко след излитането му бе съобщено, че са възникнали проблеми с предаването на телеметричната информация на "Прогрес МС-04". След това дойде и съобщението, че товарният кораб е загубен.

Вече е установено, че аварията е станала по време на работата на двигателите от третата степен на ракетата. В този момент корабът бил на височина 181 километра.

Загубата на товарния кораб няма да се отрази на нормалното функциониране на системите на Международната космическа станция и на дейността на екипажа й, заяви Роскосмос.

Последния път, когато бе загубен „Прогрес“, беше през април 2015 г. Щетите тогава бяха оценени на 5 млрд. рубли. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ