Швеция даде старт на първата си 5G мрежа

Швеция даде старт на първата си 5G мрежа

Швеция даде старт на първата си 5G мрежа

Телекомуникационната компания Tele2 обяви официално старта на първата търговска мобилна 5G мрежа в Швеция. Първите точки на мрежата са в Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо и с тях се поставя началото на първата истинска и най-всеобхватна 5G мрежа на Швеция, казва в официално съобщение на компанията нейният шеф Андерс Нилсон.
Новата технология осигурява скорост на пренос на информация от 1 Gb/s, което е почти 4 пъти по-бързо от това на 4G поколението. На този етап само клиентите на  Tele2, които използват неограничен интернет, автоматично ще получат връзка с 5G. Tele2 изпревари само с ден своите конкуренти и основни доставчици на мобилни услуги Telia и Ericsson, чиито мрежи ще бъдат пуснати в експлоатация днес. Премиерата на 5G на Telia е насрочена за 24 юни в Гьотеборг и Малмьо.
Междувременно Йенс Сандър, професор по радиотехника в Кралския технологичен университет, отбеляза в интервю за агенция ТТ, че един обикновен мобилен потребител едва ли ще забележи значителна разлика при преминаване към 5G. Новото поколение мобилна мрежа е от първостепенно значение за индустрията - устройства, свързани към обща мрежа, безпилотни превозни средства и много други, които ще изискват по-мощни мрежи или това, което се нарича Интернет на нещата. Според професора, 5G технологията ще донесе значителни ползи за жителите на пренаселените региони в Азия, където капацитетът на съществуващите мрежи е недостатъчен за висококачествена комуникация. В Швеция таванът все още не е достигнат и 4G възможностите ще са напълно достатъчни да покриват потребностите още известно време.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ