Споделянето на снимки в интернет изтрива спомените

Споделянето на снимки в интернет изтрива спомените

Споделянето на снимки в интернет изтрива спомените

Постоянното споделяне на моменти от живота в интернет може да наруши способността ни да запомним именно събитията, които искаме да запазим, съобщи ЮПИ, позовавайки се на американски учени.

„За нас не беше изненадващо, че използването на медии влошава паметта", каза съавторът на изследването Ема Темпълтън от колежа Дартмут в Ню Хампшир и допълва: "В края на краищата вършенето на няколко неща едновременно разсейва и е известно, че влияе върху паметта".

Според нея си струва да обърнем внимание на това, как "само изваждането на телефона може да промени преживяването ни".

За първия от трите експеримента Темпълтън и колегите й привлекли почти 400 души и ги накарали да гледат две кратки видео лекции. Някои само гледали, а втора група си водела бележки - за себе си или да ги споделят с други. Имало и трета група, която трябвало да си води бележки за обстановката, а не за лекцията.

Проследяването показало, че групата, която си водела бележки - за себе си или за споделяне, се разграничила от преживяването. В резултат доброволците запомнили по-лошо лекцията.

Двата последващи експеримента били за разглеждане на църква. Участниците от едната група разглеждали църквата индивидуално, а от втората - по двойки. Някои снимали за себе си, други - да публикуват снимките във Facebook. Трети не правели снимки. Тестовете след обиколката седмица по-късно показали, че хората, които не правили снимки, когато разглеждали сами, запомнили най-добре подробностите.

В групата, разглеждала по двойки, хората, които не снимали, също се представили по-добре от споделящите във Facebook, макар и наравно с правилите снимки за себе си.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ