Хонконг слага проследяващи гривни за карантина на всички новопристигащи

Хонконг слага проследяващи гривни за карантина на всички новопристигащи

Хонконг слага проследяващи гривни за карантина на всички новопристигащи

Хонконг използва електронни гривни, за да следи хората, поставени под карантина с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, предава Си Ен Би Си.

Мярката бе идва на фона на решението на правителството от полунощ на 19 март да поставя под двуседмична карантина и медицинско наблюдение всички хора, влизащи в града.

Главният администратор на Хонконг Кери Лам заяви, че през последните две седмици в града са регистрирани 57 нови случая на заразени с коронавирус, като 50 от тях са хора, пристигнали от чужбина.

Самите електронни гривни са свързани с мобилно приложение, което помага за това да следи дали поставените под карантина хора напускат домовете си.

Деклан Чан, стилист и гражданин на Хонконг, се връща в града на 17 март с полет от Цюрих, и остава изненадан от новите мерки, които му се налага да следва, за да се върне вкъщи.

„Очаквах само да попълня въпросник. Не знаех, че вече има и гривни“, каза той в разговор по телефона с журналист на Си Ен Би Си.

Той е попълнил формуляр, в който на всички пътници се предлага да изберат между това да споделят местоположението си с правителството чрез приложения като WeChat и WhatsApp или да носят електронна гривна. По-късно обаче Чан е осъзнал, че първият вариант е отпаднал напълно и всички новопристинали в града са получили гривни.

От правителството на Хонконг поясниха, че разполагат с повече от 60 хил. гривни.

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ