Windows 10 Pro е задънена улица за бизнеса

Windows 10 Pro е задънена улица за бизнеса

Windows 10 Pro е задънена улица за бизнеса

Windows 10 Pro e задънена улица за бизнеса, сочат анализи на Gartner. „Предвиждаме, че Microsoft ще продължи да показва Windows 10 Pro като издание, което не е подходящо за бизнес цели, чрез намаляване на поддръжката и ограничаване на достъпа до различни бизнес мениджмънт функции”, споделя Стивън Клейнханс, вицепрезидент по проучванията в Gartner.

През миналата година Microsoft анонсира шестмесечно удължаване на поддръжката на Windows 10 1511 за да помогнат на бизнес ползвателите, които все още завършват своя преход към Windows 10. През февруари списъка с удължена поддръжка бе допълнен с версии 1609, 1703 и 1709, като всяка включена версия получава 24 месеца поддръжка, а не обичайните 18.

„Направихме това удължаване от стандартните 18 месеца поради искане от страна на потребителите”, коментираha от Microsoft.

Но има една уловка, коментират от СофтУни. Само Windows 10 Enterprise версиите са включени в плановете за удължена поддръжка. Потребителите на Windows 10 Pro все още трябва да ъпгрейднат към друг бизнес продукт на Microsoft, за да продължат да получават ъпгрейди и бъгфиксове. Windows 10 Enterprise, версия 1709 например и нейните „допълнителни услуги“ ще бъдат достъпни до октомври 2019 г., но поддръжката на такива за Windows Pro 1709 ще изтече още на 9-ти април 2019 г.

„Това, което ме изненада наистина по отношение на удължената поддръжка, беше факта, че тя не се прилага към Pro версията. Според мен това е ясен знак, че Windows Pro е задънена улица за големите бизнеси”, пояснява Клейнханс. Промените в тази насока не спират до тук. От Microsoft обявиха допълнителни, платени услуги, които обаче ще са налични само за Enterprise и Education версиите. Цената на тези услуги все още не е ясна, но закупуването им ще осигурява допълнителни 12 месеца поддръжка към основните 18 месеца.

Експерти от Софтуерния университет обясняват, че това в никакъв случай не представлява край за Windows 10 Pro версията. „По-скоро Microsoft се опитват да подчертаят нейната незначителност и да я направят подходяща за малки, прохождащи бизнеси, докато в същото време искат сериозните корпорации да купуват тяхната Enterprise версия. Препоръчително е потребителите да наблюдават анонсите на Microsoft по отношение на „жизнения цикъл“ на поддръжката, която те осигуряват за своите продукти в т.ч. и ъпгрейдите за различните версии на операционната им система”,  коментират те.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ