"Запалимият лед" - дали пък това може да е бъдещето на енергията?

Запалимият лед - дали пък това може да е бъдещето на енергията?

Погребани дълбоко под морското дъно около Япония, се таят залежи с метан, уловени в молекулите на замръзнала вода, пише ВВС. Ако доближите запалена клечка кибрит до този лед, той не само ще се стопи, но и ще се запали.

Големи международни изследователски компании от Япония и не само, се съревновават в опитите си да извлекат това странно вещество, известно като огнен лед, от морските дълбини, за да използват неговия метан за гориво.

Няма съмнение, че метан-хидратът може да бъде голям източник на енергия. Освен това е лесно откриваем, оставяйки характерен сеизмичен подпис, който може да бъде открит от изследователските кораби, посочва изданието. Проблемът е извличането на този газ и придвижването му на повърхността.

Метан-хидратът е прекалено чувствителен към налягането и температурата. Той се намира на стотици метри под морското дъно, което е на дълбочина около половин километър, където налягането е много по-високо от това на повърхността и температурите са близки до 0° С. При изваждането му от тези условия, той започва да се разпада още преди метанът да бъде извлечен. 

Затова трябва да се направи така, че тези находища да освободят метана още на морското дъно.

Изследователска програма, финансирана от японското правителство, се опитва да постигне точно това. "Бяхме първите в света", казва Коджи Ямамото, генерален директор на изследователската компания Gas and Metals National Corporation и един от водещите изследователи в японската национална газово-хидратна изследователска програма, стартирала още през 2103 г.

Екипът на Ямамото успява да извлече газ от запасите от метан-хидрат чрез пробиване на сондаж в морското дъно на падината Нанкай, на източния бряг на японския остров. С намаляването на налягането върху залежите, изследователите суъмяха да отделят и уловят газа. Тестът е продължил 6 дни, преди пясъкът да нахлуе в кладенеца и да блокира работата.

При вторият тест, проведен през 2017 г. изследователите са използвали два тестови кладенеца. Първият се сблъсква със същия проблем, но вторият продължава да работи 24 дни без никакви технически проблеми, твърди Ямамото. Макар че тестовете са кратки, те показват, че има потенциал Япония да използва природни ресурси на базата на въглерода и да бъде енергийно независима.

Обществените реакции обаче са смесени. Като цяло местното население с е чувства несигурно относно използването на техника, която дълбае морското дъно близо до границите на тектонските плочи. Районът е известен със своята сеизмичност и чести земетресения. Съществуват опасения, че подобно сондиране би могло да направи целият район още по-нестабилен и да започнат необратими разрушителни процеси. 

"Хората се притесняват, че с извличането на метан от газовите хидрати, можем да се сблъскаме с бедствени положение, което да не можем да спрем", казва Рупл.

Вторият проблем е, че може изведнъж в океана да се отдели много метан, което потенциално би означавало да се прибавят огромни количества парникови газове към атмосферата.

Но ако всичко с изследванията е наред, страната може да започне добив на метан от "запалимия лед" до края на следващото десетилетие.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ