20 000 кадри не достигат за туризма у нас

20 000 кадри не достигат за туризма у нас

20 000 кадри не достигат за туризма у нас

Около 20 хил. са незаетите места в туристическия сектор у нас, което го нарежда на водещите места по потребление на работна сила. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при подписването на споразумение с министърът на туризма Николина Ангелкова за обучение на кадри за бранша.

Сезонно наетите работници през тази година от трети страни са двойно повече спрямо година по-рано, достигайки 7700, допълни той.

По данни за миналата година общо наетите в туризма и свързаните с него икономически дейности са повече от 335 хил. души., посочи на свой ред и министър Ангелкова. Те съставляват близо 11% от всички работещи през миналата година, а туризмът се утвърждава като структуроопределящ сектор на икономиката, който създава около 13% от БВП на България. Затова, от ключово значение е обезпечаването на бизнеса с кадри, коментира Ангелкова.

Сключеното днес партньорско споразумение ще стартира пилотен проект, по който се предвижда хора, регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта да бъдат обучавани в Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“, в центровете в Царево и Смолян, каза още тя. Средствата за квалификационните програми през тази година се отпускат от Националния план за действие по заетостта. Ще търсим възможност и за отпускането на целеви средства, с които да се осигури обучение както на безработни, така и на желаещи да се преквалифицират, информира министър Ангелкова.

До края на годината се предвижда да бъдат обучени около 250 души, като се очаква през следващата година техният брой да се увеличи, съобщи министър Бисер Петков. Той допълни още, че по последни данни около 20 хил. са незаетите места в сектор туризъм, което го нарежда на водещите места по потребление на работна сила. Министърът информира още, че през 2018 г. сезонно наетите работници от трети страни са двойно повече спрямо година по-рано, достигайки 7700.

Продължителността на квалификацията ще бъде определена от центъра, а професиите, в които ще се обучават хората, търсещи работа са хотелиерство, ресторантьорство, кетъринг, камериер, портиер, пиколо, готвач, сервитьор, барман и други. След преминаване на обучителния курс ще бъде издавано удостоверение за професионална правоспособност.

В обучаването на кадрите ще разчитаме и на практици от туристическия бранш, професионалисти от Испания и Португалия, съобщи министър Ангелкова. И уточни, че това е възможно благодарение на партньорски споразумения, които министерството има с подобни центрове от тези държави.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ