АФП: Слънчев бряг е призрачен курорт заради липсващите чуждестранни туристи

АФП: Слънчев бряг е призрачен курорт заради липсващите чуждестранни туристи

АФП: Слънчев бряг е призрачен курорт заради липсващите чуждестранни туристи

„Трябват ни поне 100 чартърни полета на ден“, казва Пламен Копчев, председател на асоциацията на собствениците на хотели в Слънчев бряг. Заради глобалната пандемия от коронавирус само малка част от тези полети кацат край курорта за масов туризъм, който се превръща в призрачен, пише в специален репортаж глобалната новинарска агенция АФП.

Туризмът съставлява 12% от БВП на България, най-бедната страна в ЕС, припомня агенцията. Миналата година 9,3 млн. чуждестранни туристи са посетили страната.

Първоначално страната успяваше да контролира броя на новозаразени от вируса, но след отпадането на много от мерките  вече има втора вълна на вируса. Общите регистрирани случаи са 12 000, а през юли 330 бяха потвърдени само в един ден.

Сега в курорта не могат да се видят обичайните тълпи британски туристи, а само тук там някоя група чехи, поляци или румънски семейства. „Оборотът има спад от 90% в сравнение с миналата година, почти нямаме чужденци, а българските посетители са малко“, казва Неделин Янков, мениджър на бар.

Въпреки че държавата плаща 35 евро субсидия на всеки турист, пристигнал с полет в България, през юни чартърите имат спад от 98% на летището в Бургас и 87% през юли.

„Никой не е предполагал, че нещо такова може да ни връхлети“, коментира Копчев.

Повече от половината от общо 150 хотела в Слънчев бряг не са отворили врати за сезона. Немски  туроператор прогнозира, че възстановяване на нивата от 2019 г. ще има най-рано през 2022 г.

Към това трябва да се прибави и наблюдението, че българите са отблъснати от собственото си черноморие поради масовото застрояване, което се случва дори и в защитени природни резервати, отбелязва агенцията. Голяма част от тях прекарват почивката си в Гърция и Турция. „Цялото крайбрежие е осеяно със строежи, по някои от които все още се работи, а други – завинаги изоставени“, коментира Кремен Ватева, активист за опазване на околната среда. На теория строителството на 100 метра от морския бряг е забранено, но много вратички в закона позволяват това да се случва. „Все още не е прекалено късно. Важното е да се поправят вече нанесените щети и да се гарантира, че те няма да се повтарят“, добавя Ватева.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ