България става все по-търсена туристическа дестинация

България става все по-търсена туристическа дестинация

България става все по-търсена туристическа дестинация

България става все по-търсена дестинация, за което говори ръстът на ранните записвания. Германските туроператори съобщават за увеличение от над 40%, руския пазар - 10 на сто, Холандия – 57%, Франция – 40%, Чехия – 31%, Словакия – 21%, и Швеция - 15 на сто. Всичко това дава надежди за още по-успешно лято, което може да надхвърли рекордните резултати от миналия сезон, прогнозира министърът на туризма доцент д-р Стела Балтова, която откри първото за годината заседание на Националния съвет за туризъм.

Съвместно с останалите институции Министерството на туризма предприема необходимите мерки за осигуряване на своевременно медицинското обслужване на туристите и лоялна конкуренция в предлагането на тези услуги. По данни на Националната здравноосигурителна каса са сключени договори в трите черноморски области - Варна, Бургас и Добрич, с 571 общопрактикуващи лекари и 40 болници.

През сезона експертни работни групи ще проверят категоризацията на 388 туристически обекта по Черноморието (113 места за настаняване, 275 заведения за хранене развлечения) и 25 СПА обекта. По актуалната тема за морските плажове към момента действащите договори за концесии са 49, като до края на месеца предстои да бъдат подписани 4 договора за Свети Влас-Нов плаж, Обзор-Юг, Къмпинг Оазис, Дюни-юг. Действащите договори за наем на морски плажове към момента са 63. Предстои подписване на договор след проведените търгове за наем за плажове Несебър-Стар град, Къмпинг Веселие, Царево Василико и Устие на река Велека.

По отношение на приходите от наеми на плажове за 2017 година, до момента са събрани над 5,8 милиона лева.  

Другата новост е Единната система за туристическа информация и Система регистър за настаняване. Обявена е обществена поръчка за нея. Тя ще позволи в реално време да се свържат регистрите на хотелите с министерството, МВР, НАП и общините. „Данните няма да са публични и достъп до тях ще имат определените от закона институции. Промяната ще изсветли сектора”, смята министър Балтова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ