Галъп: България е с добри позиции в туризма

Галъп: България е с добри позиции в туризма

Галъп: България е с добри позиции в туризма

България се възприема като привлекателна туристическа дестинация и има добри позиции в нашия наситен с туризъм регион. Това показват данни от изследване сред представителна извадка в пет ключови за развитието на туризма у нас държави - три големи пазара: Германия, Великобритания, Русия и два съседни пазара: Румъния и Сърбия, съобщиха от "Галъп интернешънъл". Изследването е направено в периода юни - юли, като част от програмата за регионални проучвания на центъра за обществени и политически изследвания.

57 на сто от пълнолетните граждани на петте държави отговарят положително на въпроса дали България е привлекателна туристическа дестинация, а 27 на сто отговарят отрицателно. Останалите се затрудняват да отговорят.

Сравнена с останалите туристически страни в нашия регион, България се класира много близо до различни отдавна утвърдени дестинации като Хърватия (62 на сто отговори, че това е атрактивна дестинация) и Турция (63 на сто). Номер едно в нашия регион очаквано остава Гърция (81 на сто положителни отговори), а далеч зад нашия пакет с Хърватия и Турция остават Румъния с 46 на сто и Сърбия с 43 на сто.

Най-високо са оценили страната ни гражданите на Румъния (71 на сто дават положителна оценка за атрактивността на България) и гражданите на Русия (66 на сто), но подчертано положителни оценки дават и жителите на Германия, Англия и Сърбия. Най-разколебани относно атрактивността на България се оказват сърбите - едва 48 на сто казват, че България е атрактивна, а 42 на сто са на обратното мнение. Но и тук положителните оценки - макар и "на кантар" - все пак преобладават, коментират от "Галъп интернешънъл".

Средно, страната ни са посещавали около 22 на сто от интервюираните граждани в 5-те държави, като най-много гости са идвали от Румъния - 47 на сто от запитаните в тази страна (или близо 10 милиона души) са посещавали България. Същото важи и за 24 на сто от запитаните в Сърбия. Сред германските и английските граждани съответно 19 на сто и 18 на сто свидетелстват, че са идвали у нас. След руснаците 9 на сто са били у нас. Средният брой на визитите в рамките на живота досега е от 1.6 при руснаците до 3.9 при румънците.

В 85 на сто от случаите посетилите страната ни отговарят, че основната цел или една от основните цели на визитата или визитите им у нас е била туризъм и почивка.

На въпрос "Как бихте описали общите си впечатления от България?" 80 на сто от посетилите страната ни в 5-те държави отговарят положително. Най-доволни от посещението си у нас са били руснаците, румънците и жителите на Великобритания. Малко по-резервирано отговарят германците, но и там процентът на отговорилите положително (67 на сто), сочи цялостно удовлетворение от посещението у нас.

Фактът, че близо 16 милиона германци, 12 милиона британци и 13 милиона руснаци са посещавали поне веднъж България поставя страната ни в добра позиция в тези ключови за нас туристически пазари. Основните ни конкуренти в района - Гърция, Турция и Хърватия - обаче, водят много по-активна рекламна и маркетингова стратегия и в това отношение България изостава, което задържа утвърдения туристически потенциал на страната ни, коментират от социологическата агенция.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември