Туризъм

Могат ли Гърция и Турция да станат съюзници в туризма

Могат ли Гърция и Турция да станат съюзници в туризма

Отношенията в сферата на туризма между Гърция и Турция не излизат от рамките на традиционно сложното съвместно съжителство на двете средиземноморски държави. Кризата, породена от пандемията от COVID-19, може би е причина двете съпернички да започнат да полагат усилия за сътрудничество в изключително важния за икономиките на двете страни бранш, пишат Елена Дражева и Нора Чолакова в обзорна статия за БТА. 

Споделяйки общи природни дадености и историческо минало със съседна Турция, Гърция винаги се е съревновавала с нея в привличането на туристи, като е гледала на себе си като дестинация, която предлага по-скъп, но по-качествен туристически продукт.

В днешни дни обаче гръцкият туристически сектор, който е сред основните стълбове на местната икономика, е изправен пред големи изпитания.

Втора поредна година страната търпи последствия от разрасналата се пандемия. Усещайки опасността от срив на туристическия поток, правителството на Кириакос Мицотакис беше сред първите, които поискаха въвеждането на зелен сертификат за ваксинация при пътуванията между отделните държави.

В началото на годината Атина постави ясни рамки за отваряне на туристическия сектор за чуждестранни туристи с разписани здравни протоколи.

Данните за тази година по отношение на броя на туристите и приходите са окуражаващи, но Гърция вече гледа в бъдещето - планира ранно начало на новия туристически сезон; промотира зимния си туризъм; иска удължаване на летния туристически сезон; надява се на увеличаване на потока от туристи от големите европейски пазари; залага на развитие на еко дестинации и вече гледа на Турция с различна перспектива. Не само като на конкурент, но и като на възможен партньор.

"Туризмът е поле за сътрудничество между Гърция и Турция въпреки трудностите между двете държави", заяви по-рано този месец на специализиран форум в Измир гръцкият министър на туризма Василис Килилиас.

"Живеем в трудни времена, имаме някои различия, но ще трябва да се съгласим, че туризмът и пътуванията са рамката, в която можем и бихме могли да работим още по-добре и да си сътрудничим", посочи още Кикилиас, като добави, че приходите от туризма в региона може да са много по-високи чрез засилването на взаимните посещения на туристи от двете страни. Подобен бе и коментарът на турския му колега Мехмет Нури Ерсой.

Двамата министри изтъкнаха значението на засилването на сътрудничеството между двете страни на фона на кризата в туристическия бранш заради коронавируса. Туризмът в Гърция и Турция освен това бе силно засегнат през лятото от унищожителните горски пожари, разразили се в много части на двете страни.

Наред с възможните стъпки - увеличаване на фериботните и самолетните връзки между държавите от двете страни на Егейско море, на преден план излиза и идеята за предлагане на съвместни пакети за посещение на Гърция и Турция - в духа на тенденцията сред туристите от далечни страни да посещават комбинирани дестинации.

Подобна идея е доказателство за нуждата от трансформация на туристическия бранш в Гърция в синхрон с промяната на нагласите на пътуващите, особено в условията на пандемията и икономическа криза, причинена от коронавируса.

"Отсега нататък искаме да се фокусираме върху стратегията за развитието на сътрудничеството ни в Егейския регион, който привлича много туристи. И трябва да изтъкнем, че Гърция не е наш съперник, а е наш партньор", каза Ерсой.

И в Турция, както в Гърция, туристическият бранш търпи тежки последици вече втора година, макар в последно време данните, свързани с туризма, също да са обнадеждаващи. Туристите от различни страни са длъжни при влизане в Турция да представят отрицателен PCR или антигенен тест или сертификат за ваксинация, както и да попълнят формуляр за HES код за влизане в държавата.

Заради пандемията Русия, откъдето пристигат най-много туристи в Турция, спря през април почти всички полети между двете страни. Полетите и съответно пътуванията на туристи бяха възобновени едва през юли. Същевременно трябва да се отбележи, че голяма част от руските туристи предпочитат Турция като дестинация за почивка главно заради безвизовия режим за руските туристи в Турция, докато Гърция изисква визи. Не трябва да се забравя и фактът, че почивките в Турция са по-евтини в сравнение с тези в Гърция. След възобновяването на полетите от Русия за Турция ситуацията за турските туроператори започна да се подобрява.

Наскоро министърът на туризма заяви, че Турция е била първата страна в Европа, лансирала идеята за "сертификат за безопасен туризъм" и е приложила много успешно тази програма.

Накратко ситуацията в сферата на туризма в Турция може да се определи като динамична. През септември бе съобщено, че летните курорти в страната, включително т. нар. "столица на морския туризъм" Анталия, преживяват много труден сезон заради драстичното намаляване на туристите от Европа. Това стана най-вече заради обстоятелството, че Турция бе включена в категорията на държавите с висок епидемиологичен риск. Представителите на туристическия бранш обявиха, че все повече ще разчитат на туристите от Русия, Украйна и Централна Азия.

Междувременно през ноември бяха публикувани много по-окуражаващи данни, според които в периода януари-октомври тази година 21,1 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция, което представлява увеличение с 88% в сравнение със същия период на 2020 г. Министър Ерсой констатира, че "туристическата активност в Турция върви много добре и приходите от туризъм дори могат да достигнат 24 милиарда долара тази година".

"Знак, че Турция може да очаква още по-добър туристически сезон следващата година, е, че 650 круизни кораба с общо 750 000 туристи са направили резервации за турския егейски курорт Кушадасъ за следващата година", съобщи Азиз Гюнгьор от Глоубъл Портс холдинг. Гюнгьор изтъкна, че това ще е най-големият брой туристи, пристигащи с круизни кораби в курорта досега. Вероятно част от круизните кораби ще пристигнат от гръцки пристанища, т.е. ще продължи да се реализира турско-гръцкото сътрудничество в тази сфера.

Междувременно вече е в ход зимният туризъм в условията на COVID-19. Вече работят ски курортите в Турция, продължават посещенията на огромен брой туристи в прочутата със скалните пещери и балоните Кападокия, която е сред най-посещаваните туристически дестинации в Турция. Голям е и интересът на пътешествениците към планината Немрут в Източна Турция.

Туроператорите в Турция съобщават за голям интерес към почивките за Нова година, като много от пакетите в Истанбул и морските курорти отдавна са изкупени. През последните няколко месеца разположеният на два континента мегаполис отчита увеличение на туристите след относителното нормализиране на ситуацията с разпространението на коронавируса в страната (в Турция 82% от населението е напълно ваксинирано). Рекордният спад на турската лира пък превърна граничния град Одрин в притегателен център за туристи от Гърция и България, които пристигат главно за шопинг. Находчивите търговци в Одрин отдавна се опитват да говорят на български и на гръцки език.  

Източник: БТА 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ