Туризъм

От днес туроператорите могат да кандидатстват за държавна помощ

От днес туроператорите могат да кандидатстват за държавна помощ

От днес туроператорите могат да кандидатстват за държавна помощ

От днес туроператорите могат да подават заявления за кандидатстване по държавната помощ. Тя ще е в размер на 4% от оборота за 2019 г. Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период. Това заяви пред журналисти в Търговище вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Поводът за визитата й там е популяризиране на културно-историческия туризъм.

Министерството на туризма е осигурило специализиран телефон за обратна връзка и за консултации по Схемата за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19. Общият размер на помощта е 51 млн. лева - национално финансиране с нотификация от Европейската комисия. Мярката ще подпомогне туроператорите и турагентите, които извършват такава дейност, предаде БТА. 

"Разбира се, браншът се нуждае от дофинансиране, за което Министерството на туризма е поискало допълнително финансиране от Министерството на финансите", каза още министър Марияна Николова.  

Според местни представители на бизнеса, мярката 60/40 трябва да продължи и през лятото. На среща с Николова те изразиха надежда министърът да окаже подкрепа на искането им. Намаляванео на ДДС за отрасъла е бил правилен ход, бизнесът започва да се изсветлява и да внася дължимият данък, което ще стимулира развиването на бранша, са споделили още те.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
Apple представи първите си очила за смесена реалност
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици