Три автобусни линии возят безплатно пешеходци и велосипедисти до Витоша

Три автобусни линии возят безплатно пешеходци и велосипедисти до Витоша

Ляятото е време за море, но за всички, които са си в София и имат нужда от разннообразие през уикенда алтернатива е разходката из Витоша - пеша или с велосипед. 

Четири автобуса по 3 линии са на разположение на пешеходците и велосипедисти в града. Това са безплатните автобуси „Зелена линия Витоша“, осигурени от Лидл България съвместно със Столична община. С тях любителите на планината могат да отидат на разходка, без да трябва да стартират и да се връщат към една и съща начална точка.

Близо 2500 души са се качили до хижа „Алеко“, „Златните мостове“ и до с. Железница за изминалия месец. От началото на юли до края на септември, всеки уикенд инициативата „Зелена линия Витоша“ осигурява транспорт до планината. 

Най-подходящите маршрути за вело-поход с деца, семействата могат да достигнат с автобусната вело-линия с начална спирка НСБАЛ (2542) (спирка на бул. Г.М.Димитров над метростанцията в посока Зоопарка) през с. Бистрица до с. Железница, с часове на тръгване всеки уикенд, до 24 септември, в 8:20 и 10:30 ч.

Маршрут 1: Железница – Панорамна алея „Галунка“

При слизане на междинна спирка на „Зелена линия Витоша“ в Бистрица, от кръстовището в центъра на селото се поема изкачване по ул. Стефан Стамболов към 2 км. В края на улицата се достига до началото на екопътеката. Маркировката ѝ е отлична, а пътят е изпълнен с прекрасни гледки и места за семеен отдих. Пътеката е почти изцяло равна, лесна за достъп и не би представлявала затруднение за преход заедно с деца. Пътеката е подходяща за изучаване на богатия растителен свят на Витоша.

Общата дължина на алеята е 4.3 км. Времето за изминаване зависи изцяло от личното темпо.

Същата алея може да бъде достигната и от село Железница. За целта трябва да се слезе на последната спирка на автобуса „Зелена линия Витоша“ при кметството на село Железница. Около него има жълта табела, която маркира преход около река Железнишка. Следвайки пътя се излиза извън селото, достигайки маркировка към Черни връх. При достигането ѝ се завива вдясно до началото на алея „Галунка“.

Маршрутът може да бъде продължен до Симеоновските езера и Бояна, пътят следва подножието на планината и стига до Княжево. Пътеката е полегата и разрешена за колела по цялото трасе.

Маршрут 2: Железница – Плана – Железница

Маршрутът определено е за по-напреднали вело-любители, както и деца в по-голяма възраст. Преходът е около 18 км, но изисква повече умения, тъй като има изкачване. Гледките, до които достига, обаче си заслужават.

Началото на този вело-маршрут е на самото Самоковско шосе, малко след излизане от с. Железница, и няколкостотин метра преди спирка „Царева махала“. Оттам се поема рязко наляво и се следва маркировката към Плана. Движението е отново по шосеен път само направо. Достигането до Плана от слизането от Самоковско шосе е около 9 км, които се минават за не повече от 1 час.

Маршрут 3: Бистрица – Панчарево

(Продължава на страница 2.)

Алтернативен и лесен маршрут за вело-преход с цялото семейство, може да се направи между Бистрица и Панчаревското езеро със слизане на спирката в центъра на Бистрица. След излизането от селото, на разклона се завива надясно към Панчарево. Само след няколко километра се разкриват страхотни панорамни гледки към София. Пътят е изцяло спускане, сравнително сенчест и с малко завои. В края на спускането се излиза директно на Гребната база в Панчарево. Преходът е около 6 км и изцяло по шосе.

Независимо от избора на маршрут, екипировката е от изключително значение. Важно е да се носи достатъчно вода, препоръчително е използването на светлоотразителни жилетки и каски, особено при каране по шосе. Децата следва да са от вътрешната страна на пътя или между възрастните.

................:

На вело или пешеходен поход, винаги трябва да сме екипирани добре, за да сме готови за всяка ситуация. Тази седмица Lidl дава възможност за екипиране с всичко необходимо – от туристически раници, през softshell якета за цялото семейство, до силиконови стелки за обувки или соларен LED радио-фенер.

Повече за „Зелена линия Витоша“ и пълното разписание на автобусите може да бъде видяно тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ