Всички услуги по Закона за туризма - достъпни само с едно кликване

Всички услуги по Закона за туризма - достъпни само с едно кликване

Всички услуги по Закона за туризма - достъпни само с едно кликване

Всички услуги по Закона за туризма от понеделник вече ще са достъпни само с едно кликване - чрез лицево разпознаване или електронен подпис.

Новата система беше представена в събота от министърът на туризма Николина Ангелкова и представител на частна българска фирма, изготвила софтуера.

Първоначално е нужна регистрация на сайта на министерството, а след това чрез приложение се извършва електронната заявка чрез лицево разпознаване или електронен подпис. Процедурата отнема общо 1-2 мин. Туристическото министерство е първата държавна администрация, даваща тази възможност. Услугата ще е достъпна 24 часа, 7 дни в седмицата от всякакви мобилни устройства. С нея могат да се извършват абсолютно всички услуги по Закона за туризма - категоризация и прекатегоризация, специфициране на балнео, спа, екскурзоводи, планински водачи и др.

Европейската комисия ще взаимства българската технология, както и Министерството на дигитализацията на Австрия.

Достъпът през министерството на туризма ще е безплатен през първата година, след това ще има възможност за пет безплатни електронни подписа, а после за услугата ще е нужен абонамент, който ще струва 2 лв. на месец. Той може да бъде прекратяван, а по-късно отново подновяван.

Софтуерът е разработен за 4 месеца, а договорът за изпълнението е на стойност 1200 лв. без ДДС.

В момента услугата може да се ползва от 17 държави в ЕС, а до края на годината тя ще е достъпна за целия съюз. До март догодина тя ще може да се ползва от почти всички страни в света.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ