Тихата революция на Клаудия Голдин

Тихата революция на Клаудия Голдин

Тихата революция на Клаудия Голдин

е сте единствените, които се питат коя е Клаудия Дейл Голдин и дали след 93-мата мъже, носители на Нобел за икономика, Академията в Стокхолм просто не реши, че е крайно време да отличи жена.

Голдин е 64-тата жена Нобелов лауреат изобщо (при 894 мъже и 27 организации в историята на наградите) и първата самостоятелна носителка на приза за икономически науки (преди нея признание печелят Елинор Остром през 2009 г. и Естер Дюфло през 2019 г., но с колективен принос в компанията на мъже). Клаудия Голдин е родена в Ню Йорк през 1946 г. Започва да учи микробиология в „Корнел“, но открива нова страст и завършва икономика.

През 1972 г. защитава докторат в Чикагския университет, посветен на индустрията на Юга преди Гражданската война в Щатите, което не е случайно. Точно в икономическата история тя открива разковничето на не една и две загадки, чиито парадигми се оказват универсални не само за икономиката на САЩ. След това преподава в Медисън – Уисконсин, в „Принстън“ и в Университета на Пенсилвания. Веднага след като издава книгата си Understanding the Gender Gap: An Economic History of American Women, през 1990 г. става първата жена, получила покана да се присъедини като титулярен професор към департамента по икономика на „Харвард“. „Тя е изключителен икономически историк и първокласен приложен икономист“, казва тогава професор Джефри Г. Уилямсън и добавя, че новата ѝ книга за джендър икономиката „изглежда, може да е класика“.

Търсете ,,Жената е“ в разпространителската мрежа в цялата страна и zinzin.bg
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ