Шоколадът става все по-скъп, но търсенето нe намалява

Шоколадът става все по-скъп, но търсенето нe намалява

Анализаторите прогнозират, че цената на основната съставка на шоколада може да задържи рекордната си стойност за по-дълъг период от време, тъй като на хоризонта все още няма знаци за значително намаляване на търсенето, пише Си Ен Би Си.

Притесненията относно доставките на какао в Западна Африка, където е локализирано около три четвърти от световното производство, тласнаха пазара нагоре през последните месеци.

На Междуконтиненталната борса (ICE) в Ню Йорк фючърсите на какаото възлизаха на 6 549 долара за метричен тон в сряда. Те прескочиха прага от 6000 долара за първи път миналия месец, като от началото на годината е регистрирано повишение от 57%.

Донякъде изненадващо, историческият скок на цените все още не е попречил на глобалното търсене.

„Обикновено това, което бихте очаквали, когато имате някаква селскостопанска стока, е да видите известно унищожаване на търсенето, когато имате тези астрономически високи цени – но не го виждаме при какаото“, каза пред Си Ен Би Си Пол Джаулс, стоков анализатор в Rabobank.

„Може да се каже, че една от причините, поради които сме виждали какаото да се държи доста добре по отношение на търсенето, е, че това е несъмнено натрапчива покупка за потребителите, така че всъщност не виждаме какаото да има същата динамика на търсенето като много други стоки“, добави той.

Джаулс очаква да види известно унищожаване на търсенето през втората половина на годината, като по думите му текущата картина на предлагането и търсенето е „много, много стегната“.

Американският производител на шоколад Hershey издаде предупреждение за печалби миналия месец заради скока на цените на какаото. Компанията заяви през февруари, че очаква цените на какаото да ограничат растежа на печалбите тази година.

Докъде могат да стигнат цените на какаото?

„Ключовият въпрос, а също и най-трудният, е докъде могат да се повишат цените на какаото“, посочи в  изследователска бележка Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия в ING.

„Те трябва да стигнат до нива, при които започваме да виждаме значително унищожаване на търсенето. Вече виждаме част от това, но очевидно не е достатъчно, за да върне пазара в баланс и да облекчи опасенията за стягане“, добави той.

Според него предлагането на какао в Западна Африка продължава да е „голямата причина за безпокойство“ сред участниците на пазара. Това е така, защото се оценява, че Кот д'Ивоар представлява около 44% от световното предлагане, докато Гана държи дял от приблизително 14% от продукцията, отбеляза той.

„Миналата година по-обилните от обичайните валежи породиха опасения относно въздействието, което биха имали върху реколтата, с нарастващи случаи на болестта „черна шушулка“. Проливните дъждове също доведоха до проблеми с доставката на какао до пристанищата“, каза Патерсън.

„Тази година по-сухите метеорологични условия и силните ветрове само пораждат допълнителни опасения за това как се развива настоящата реколта“, добави той.

Свързаната с климатичния феномен Ел Ниньо сухота в голяма част от Югоизточна Азия, Индия, Австралия и части от Африка подхранва рали на цените на суровини като какао, захар и кафе през последните месеци.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ