Шоколадовата фабрика в Своге отпразнува своя 100-годишен юбилей

Шоколадовата фабрика в Своге отпразнува своя 100-годишен юбилей

Фабриката за шоколадови изделия в Своге отвори врати за специално събитие по случай 100-годишния си юбилей, което събра гости от страната и чужбина. Сред присъстващите бяха висши регионални мениджъри от "Монделийз Интернешънъл" посланикът на САЩ в България  Кенет Мертен и кметът на гр. Своге Емил Иванов.

Анна Маринкова, директор на фабриката за шоколадови изделия в Своге не скри вълнението си, приветствайки гостите на тържеството, а Ивайло Найденов, вицепрезидент и управляващ директор за Югоизточна Европа и Хосам Ашур, президент за Централна и Източна Европа, изразиха своята гордост от развитието на фабриката през годините, нейния принос и значение както за групата на "Монделийз", така и за българската икономика и местната общност.

„100-годишният юбилей е изключителен момент за всички нас. Гордостта ни от постигнатото през годините и нашият ангажимент към бъдещето ни вдъхновяват да  се стремим към непрекъснато развитие. Гордея се с екипите на фабриката и всички служители, ангажирани както в производствените процеси, така и в административното ни звено.  За моя радост работя с изключителни професионалисти – млади, способни и амбициозни хора. Тук в България, заедно реализираме специфични, комплексни производства без еквивалент в друга производствена локация на компанията“, заяви Анна Маринкова. 

„Това е наистина впечатляваща история на успеха, постигнат благодарение на силното партньорство между централата на  "Монделийз" и екипа тук в Своге,“ каза посланик Кенет Мертен в своето приветствие .

„Заводът за шоколадови изделия в Своге е от стратегическо значение за "Монделийз Интернешънъл". В него се произвеждат 171 разновидности на продукти от портфолиото на компанията в над 40 вкуса, които достигат до 5 континента. Благодаря на Анна Маринкова и всички наши колеги в завода, защото са пионери в иновативните и комплексни проекти, а разнообразната продуктова гама позиционира фабриката в България като ценен актив за компанията“, допълни Ивайло Найденов, вицепрезидент и управляващ директор, Южна и Централна Европа.

От „Пеевъ“ до I Love Milka

Фабриката в Своге е основана през 1924 г. от  Велизар Пеев и е първата за шоколад в България. С богата история и традиции, през годините тя се е утвърдила като символ на качество и е важен икономически фактор за региона, беше посочено на церемонията. Заетите в производството и администрацията са около 400 души, а продукцията се реализира на близо 25 пазара и 5 континента.

От 1993 г. фабриката, където се произвеждат и утвърдени и обичани от поколения българи местни търговски марки като "Морени", "Своге", "Сезони" и др,. е част от семейството на международния гигант "Крафт Якобс Сушард" (Kraft Jacobs Suchard), от който впоследствие при разделяне бизнеса на компанията на глобално ниво възниква "Монделийз Интернешънъл".

"Монделийз Интернешънъл" продава свои продукти в повече от 150 държави в целия свят и е с нетни приходи от приблизително 36 милиарда долара през 2023 г. Компанията е член на Standard and Poor’s 500, NASDAQ 100 и Dow Jones индекс за устойчивост. 

През целия ден гостите имаха възможност да научат повече за основните етапи на развитие на фабриката през годините, за първите стъпки в производството на шоколад в България и  за еволюцията на индустрията от началото на XX век до днес.

 Зараждането на една нова индустрия

Презентацията „Век сладост“ разказа интригуващата история на първата фабрика за шоколад в България, която поставя началото и на едно непознато дотогава производство. Това позволи на гостите да надникнат в далечното минало и да научат повече за началото, предизвикателствата и успехите на завода през годините.

Специалната изложба представи избрани моменти от историята на фабриката – от нейното зараждане като работилница за хляб, локум и халва в столицата до ключов производствен център на "Монделийз Интернешънъл", който днес създава не само любими на поколения българи марки, но и такива, познати в цял свят.

Шоколадовото сърце на фабриката

Акцентът по време на тържеството за 100-годишнината  на предприятието беше обиколката на фабриката, която предостави на гостите уникалната възможност да надникнат „зад кулисите“, където грижливо се пазят тайните на производството на шоколад.

Посетителите се запознаха с целия процес – от подготовката на шоколадовата маса до пакетирането на готовия продукт, усетиха аромата на прясно изпечени вафлени кори и видяха най-бързата линия за пакетиране на шоколадови бонбони в света.

Век история през очите на служителите

Събитието даде шанс на гостите да се докоснат за пръв път до юбилейната книга, написана изцяло от служителите на фабриката. „Реката на времето“ е книга-албум за историята на шоколадовата фабрика, която ще бъде дарена на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и на всички регионални библиотеки. Тя може да бъде прочетена и в дигитален вариант на специално създадения по повод юбилейната годишнина уебсайта: https://fabrikasvoge.com/

Инвестиции в бъдещето

Екипът на "Монделийз" не пропусна да покани гостите и в новооткритата дигитална стая, където всеки от служителите на фабриката ще има достъп до дигиталните технологии, корпоративни системи, обучения и информация. Само през последните 10 години компанията е инвестирала над 55 млн. долара в модернизирането на производствените процеси и подобряването на облика на сградния фонд на предприятието.

Заводът подкрепя и редица проекти на местните общности и ефективно работи за намаляване на екологичния си отпечатък, чрез рециклирането на  99% от отпадъците, подчерта Анна Маринкова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ