Половината от хляба у нас се произвежда в сивата икономика

Половината от хляба у нас се произвежда в сивата икономика

Половината от хляба у нас се произвежда в сивата икономика

Над 50% от хляба се произвежда в сивия сектор, а стокооборотът възлиза на над 2 млн. лв. дневно. Това заяви пред БНР Мариана Кукушева, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

„В момента в някои предприятия, които не съществуват в правния мир - се продава хляб на около 30 ст. Разбирате, че зад тази цена не стоят плащания нито към бюджета, нито към електродоставчиците, нито към работниците с техните осигуровки, но има атрактивна цена, която позволява хлябът да се реализира не в официалните търговски обекти, а на други места. Стокооборотът е в рамките на 2 милиона лв. на ден", каза Кукушева

Това е и причината някои хлебопроизводители отново да настояват за въвеждането на минимална цена. Според Кукушева обаче това е по-скоро вик за помощ, защото е невъзможно в пазарни условия, тъй като цените на някои продукти се определят от борсата. Това е невъзможно, защото цената на пшеницата днес е една, утре може да бъде променена.

„Явно сивият сектор финансира много партийни каси. Делът му вече надхвърля 50 процента от производството на хляб. Абсурдно е в държава от ЕС, където суровините са с европейски цени, където електоренергията е най-скъпа в Европа, хлябът продължава да се продава на непазарни цени в квартали, където контролът липсва”, посочи Кукушева.

Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите предлага да се създаде електронен регистър на дистрибуторите на хляб. Така сивият сектор би се смалил поне с около 25%.

„Това предложение е вопъл и вик за помощ - нищо повече. Никой не води статистика и не предприема никакви мерки за борба със сивата икономика. Предлагаме да се въведе ДДС ставка за хляба”, подчерта Кукушева.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ