„Кока-Кола” премахва съставка от част от напитките си

„Кока-Кола” премахва съставка от част от напитките си

„Кока-Кола” премахва съставка от част от напитките си

Най-големият производител на безалкохолни в света „Кока-Кола” планира да отстрани съставка от две от марките си напитки до края на 2014 г., съобщи Би Би Си. Мярката се взема след онлайн петиция. 

Става дума за броминатното растително масло BVO в напитките й с плодов вкус „Фанта” и в енергийната й напитка „Пауърейд”. Съставката ще бъде премахната след опасения, че елемент от сместа може да се открие също в забавители на горенето – вещества, които се добавят към полимер с цел да потискат или забавят разпространяването на пламък в него. 

BVO се използва като стабилизатор в напитките с плодов вкус, който помага съставките им да не се отделят. Опасението за ефектите на употребата му върху хората е свързано с това, че веществото съдържа бромид. Според медицински изследователи от клиниката „Майо” в САЩ продължителната консумация на безалкохолни, в чието съдържание се включва съставката, може да доведе до негативни ефекти върху здравето на човека, сред които загуба на памет, проблеми с кожата и нервната система.  

Конкурентната компания „Пепси” отстрани веществото от напитките за спортуващи хора „Гаторейд” през миналата година. Тогава неин говорител поясни, че фирмата активно работи по отстраняването на BVO от всички нейни останали продукти за пиене в портфолиото й, които са „Маунтин Дю” и енергийните напитки „Амп”. 

Новината за премахването на съставката от продуктите на „Кока-Кола” идва с коментар на говорителя на компанията Джош Голд, в който Голд подчертава, че не става въпрос за проблем с безопасността им. „Напитките ни, включително тези с BVO, са безопасни и винаги са били такива. Те съответстват на всички регулации в страните, където се продават”, коментира той в изявление и подчерта, че „безопасността и качеството са най-висок приоритет за компанията”. 

Агенцията за контрол на безопасността на храните и лекарствата в САЩ (FDA) изключи BVO от списъка си с „Общо признати като безопасни” съставки на храните през 1970 г. Въпреки това, на компаниите производители в Америка бе позволено да я използват в количество до 15 части на милион. В Европейския съюз и Япония употребата й не се разрешава като хранителна добавка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ