2010 г.: Най-малко жертви на катастрофи от 43 години насам

2010 г.: Най-малко жертви на катастрофи от 43 години насам

През миналата година у нас е регистрирана най-ниската смъртност от пътно-транспортни произшествия от 43 години насам, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по време на българо-шведска конференция, посветена на проблемите на пътната безопасност, която се провежда днес в София, съобщиха от МВР.

Въпреки намалението обаче смъртността продължава да бъде два пъти по-висока в сравнение с показателите в редица европейски страни. „Съществуват редица фактори, които имат пряко отношение към нивото на аварийност и смъртност по пътищата – поведение на участниците в движението, състояние и безопасност на пътната инфраструктура, пасивна и активна безопасност на автомобилния парк, качество на долекарската и специализирана медицинска помощ, както и грижата за хората, изпаднали в неравностойно положение”, отбеляза още зам.-министър Вучков.

„Намираме се в началото на обявеното от ООН десетилетие за активни действия за безопасно движение. Приемаме това с отговорност и се мобилизираме да изпълним поставените от Европейската комисия цели, сред които е намаляване на броя на убитите с 50 % до 2020 година”, каза Вучков и благодари на инициаторите на днешната конференция, тъй като Кралство Швеция е един от световните лидери в осигуряването на безопасността на движението по пътищата.

Генералният консул на Швеция в България и президент на Българо-скандинавската търговска камара Йоран Свенсон изрази задоволство от действията на българското правителство, фокусирани върху пътната безопасност. „Това е глобален проблем, по който шведските институции имат безценен опит, който могат да споделят със своите международни партньори. Поставяме си амбициозни цели и използваме новаторски идеи при спасяването на човешки животи. Искаме да създадем безопасна среда за всички участници в пътното движение”, заяви Свенсон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ