85,6% от децата у нас закусват редовно, но само 5% включват зеленчуци в закуската си

85,6% от децата у нас закусват редовно, но само 5% включват зеленчуци в закуската си

85,6% от децата в България закусват редовно, като най-често консумираните храни са тестени изделия (59,1%), сандвичи (55,9%) и зърнени храни (32,7%). Само 5% от децата включват зеленчуци в закуската си, което подчертава нуждата от по-балансирани и разнообразни хранителни опции. Това показват данните от национално представително проучване за хранителните навици на децата в България, проведено през юни по поръчка на Лидл България.

Анкетата е част от дългосрочната инициатива на смарт ритейлъра #ХраненеСмисъл и извежда ключови тенденции в хранителните навици на децата на възраст между 7 и 18 години.

Целта на кампанията е да насочи вниманието към принципите на здравословното и  балансирано хранене сред децата и техните семейства, както и към влиянието му върху здравето на планетата.

Според резултатите децата проявяват интерес към здравословното и устойчиво хранене, но им липсват конкретни познания.  Интересен е фактът, че 30% от тийнейджърите на възраст между 14 до 18 години посочват, че спазват или са спазвали даден хранителен режим или диета. 

Проучването показва също, че близо 60% от малчуганите между 7 и 13 години участват в пазаруването, като най-често добавят в количката захарни изделия (67,3%), чипсове (49,7%) и плодове и зеленчуци (34%). По-големите ученици (14 – 18 години) участват по-активно, като 59,2% купуват хляб и тестени изделия, а 53,1% – млечни продукти.

„Ние осъзнаваме ролята си не само на търговец на хранителни стоки, но и на отговорен корпоративен гражданин. Затова стартирахме в началото на годината дългосрочната информационна и образователна кампания #ХраненеСмисъл. Ежедневно работим, за да предложим по-здравословен и устойчив избор на достъпни цени. Въведохме стриктни правила за детския маркетинг, с които на база на препоръките на Световната здравна организация следим какво и как отправяме като послания към най-малките и техните родители, променяме рецептите на нашите продукти под собствена марка като намаляваме добавените сол и захар, увеличаваме дела на висококачествени и устойчиви масла, намаляваме нежалните вещества и предпочитаме естествени хранителни съставки пред хранителните добавки, сертифицираме суровините за нашите продукти. Днес споделяме и една моментна снимка на навиците на хранене на нашите деца с надеждата, че това знание ще ни бъде от полза заедно да им помогнем да бъдат по-здрави и по-осъзнати в своите избори“ заяви Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България. 

Децата прекарват значителна част от времето си в училище: 59,4% от тях купуват храна от лавките и магазините в близост до учебните заведения, докато 25,7% носят храна, приготвена вкъщи. Проучването разкрива, че 67,1% от децата са доволни от храната, която консумират в училище, като по-малките ученици са по-удовлетворени в сравнение с по-големите. 

Данните от проучването сочат още, че малките деца са по-склонни да консумират повече захарни изделия, а родителите често не ограничават техния избор. В същото време много от децата споделят, че често нарушават ограниченията, наложени от родителите, когато не са под пряк родителски контрол. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ