Вносът на соеви продукти прелива от ГМО

Вносът на соеви продукти прелива от ГМО

Соевите продукти, внос от Бразилия, САЩ и Аржентина са опасни за здравето ни. Те са част от така наречените генномодифицирани храни, предупреди на пресконференция шефът на Столичната регионална инспекция по опазване на общественото здраве (РИОКОЗ) Михаил Попов. Той препоръча да се избягват продуктите, съдържащи соев протеин. Те се ползват най-вече от вегетарианците като заместители на месото. В изследваните за ГМО вносни храни миналата 10 от пробите са с отклонения. Това са предимно соеви изолати и гранулати. При българските храни, от 103 проби осем са с отклонения от здравните норми. Съдържание на ГМО в малотрайни български колбаси е открито в седем случая. ГМО може да има и във вафли и шоколадови изделия, предупреждава експертът. По думите му у нас се изследват 50% от вноса на соя и нейни продукти. При Рапицата и царевицата са генномодифицирани храни, но в продуктите, които се получават при тяхната преработка, няма ГМО, обяснява още Попов.

Не са открити завишени количества и в ориза, внасян от Китай. Основно се проверяват ядки и стафиди, които подлежат на контрол за съдържание на микротоксини. От 295 проби миналата година само в една са открити отклонения. При листните зеленчуци - салати, марули, спанак, няма отклонения от здравните норми, успокои експертът. Проверките до този момент са установили още, че сред вносните зеленчуци от Турция няма такива с вредно съдържание на нитрати и пестициди

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ