Едва 9% от храните, които консумираме, са родно производство

Едва 9% от храните, които консумираме, са родно производство

Какви храни ядем? Вносни. Това констатират от съюза „Произведено в България". Според техните данни едва между 7 и 9 на сто от хранителните стоки, които купуваме, са произведени в България.

Пред „Дарик“ Мариана Кукушева, която е член на управителния съвет и председател на асоциацията на хлебопроизводителите, заяви, че със стъпването на търговските вериги у нас процентът на българските храни на щандовете им е бил около 30%, а вече е под десет на сто. „За миналата година и към настоящия момент процентът на храните родно производство на трапезата ни е между 7 и 9 на сто“, каза Кукушева, като се позова на статистически данни.

От съюза сигнализираха, че има масови фалити на български предприятия, особено в хранително-вкусовата промишленост. Проблемът е свързан с търговските практики, които големите вериги прилагат към българските производители. От хлебарската индустрия дори сигнализираха, че има видове хляб, които изнасят за Румъния, където се продават от същите тези вериги, но същата стока не намира място на щандовете им в България.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ